Овладяха бруцелозата в Югозапада, евтаназираха стадото на Иванка

Разпространението на бруцелоза в община Бобошево е овладяно. Заради фалшиви ушни марки с разрешение на Иванка Натина и съпруга и Явор Бошикьов са евтаназирани още 19 овце от стадото им в село Вуково.

От Агенцията по храните в Кюстендил са установили, че ушните марки на овцете носят информация за шилета и така те не фигурират в масивите на Агенцията по храните. От стадото на Бошикьов общо са евтаназирани 22 овце, останаха им 4.

Както “Струма” писа, след повторна кръвна проба на животните във фермата бяха открити още три с положителна проба за бруцелоза и те бяха евтаназирани. Беше установено, че Явор Бошикьов е купувал овце от село Смочево, община Рила, и ги е препродал в бобовдолските села Шатрово и Мала Фуча. Взети са кръвни проби и от продадените животни, в които не е установено наличието на бруцелоза.

Както “Струма” писа, преди около две седмици стана известно, че е открита болна от бруцелоза овца в стадото на Иванка Натина във Вуково. Все още обаче не са открити всички хора, имали допир до стадото, тъй като текучеството на пастири е било голямо. Непрекъснато някой е напускал и на негово място е идвал друг.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *