Овощарите в Кюстендилско минават на онлайн обучение по резитба към Института по земеделие

Институтът по земеделие в Кюстендил ще проведе традиционния урок по резитба за месец февруари, но този път виртуално. Земеделците ще слушат напътствията на специалистите онлайн. Заради пандемията от коронавирус организаторите решиха да не събират на едно място земеделските производители. Открития урок по резитба и съветите от експертите земеделците ще могат да видят на 19 февруари на една от онлайн платформите.

На земеделските производители ще бъде показана резитба за формиране и плододаване при ябълката и черешата, като предварително ще бъде заснет едночасов клип как се извършва резитбата.

От Института по земеделие посочват, че целта е да се припомни на овощарите, които не са започнали резитбата, че е крайно време да се насочат към своите градини, тъй като половината зима отмина, времето се затопли и много скоро дърветата ще излязат от дълбокия покой и ще започне активизиране на вегитационните процеси, а това не е добре за овощните култури. Затова хората трябва да потеглят към своите градини.

„При резитбата на овощните дървета, независимо каква е формировката и какъв е видът, има основни правила. Един от основните принципи е да се изграждат корони с редуциран брой скелетни части. Това е важно, за да може светлината да прониква във всички части на короната, за да не се получава оголване. Защото много често хората допускат грешка, като оставят прекалено много клони и дървото става прекалено гъсто. Те се надяват, че ще получат повече плодове. Това е така, но като бройки плодове, не като качество, не като килограми“, уточнява Димитър Сотиров – зам. директор на Институт по земеделие.

По време на открития урок ще бъдат представени и добрите практики при растителната защита на овощните дръвчета, както и съвети за това по какви европейски програми могат да кандидатстват земеделските производители.

Участниците в уебинара ще се запознаят с основните принципи на резитбата за формиране и плододаване на дървесните овощни видове, в т.ч. посредством представяне на видеоматериал, заснет в овощарската опитна станция на Института по земеделие – Кюстендил.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *