Огнеборци, медици, планински спаситеи, доброволци… правиха диги и просеки, спасяваха хора при пожар в гората край Разлог

Мащабно тактическо учение за гасене на горски пожар бе проведено вчера в местността Църнако, землище на Разлог . В него участваха екипи на РДПБЗН – Благоевград от районните служби на Разлог и Якоруда, сектор „Специализирани оперативни дейности“ (СОД) и екипи от другите съставни части на единната спасителна система – доброволно формирование към община Разлог, екипи на Центъра за спешна медицинска помощ, Планинска спасителна служба, ДГС – Разлог и НП „Пирин“. По време на тактическото учение бяха отиграни няколко сценария. То започна с гасене на горски пожар с непрекъснато усложняваща се обстановка и застрашаващ да навлезе в границите на националния парк. За справяне с положението бяха направени диги на близката река, за да се осигури достатъчно количество вода за техниката и да бъде овладяна ситуацията. Беше включена и специализирана техника, направени бяха просеки, за да спре пътят на огъня. Отигран бе и сценарий по оказване на първа медицинска помощ на пострадали при гасенето на пожара, изнасянето им на безопасно място и транспортирането им до най-близкото лечебно заведение, както и издирване на пострадал човек, което бе извършено от екип от ПСС – Разлог и спасително куче.
По време на учението бяха отиграни множество въпроси, като задачата на служителите по управление на сценария беше постоянно да усложняват обстановката с цел да се провери как тя ще се оцени от ръководството, какви решения ще се вземат и какви действия ще се предприемат. Всички действия на силите и средствата бяха контролирани от създадения временен оперативен щаб от служители на РДПБЗН – Благоевград с ръководител гл. инспектор Юлиян Петров – началник сектор „Пожарогасителна и пожароспасителна дейност“ към Регионалната дирекция ПБЗН, които вземаха решения и управляваха процеса по овладяване на ситуациите.
На място, за да наблюдава и ръководи лично учебното занятие беше и директорът на РДПБЗН – Благоевград Георги Пармаков, който заяви: „Основната цел на занятието е да се провери и подобри взаимодействието между частите на единната спасителна система, да се провери степента на подготовка на ръководния състав на ПБЗН и всички участници в учението, както и да се усвоят и изяснят конкретните задачи, да се повиши готовността и степента за реагиране на служителите на ПБЗН и съответно да се отиграят спазване на изискванията за безопасност и здраве при работа. В едно обучение в реална ситуация се наблюдава по-добро трениране, придобиват се нови знания и умения и съответно се затвърждават старите“, каза директорът на РДПБЗН – Благоевград Георги Пармаков.
ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *