Огорчена, прокуристката на дупнишката болница обяви, че няма да остане и ден повече след изтичане на договора й през януари

Прокуристът на общинската болница в Дупница Мария Иванова се опъна пламенно на двамата общински съветници д-р Пламен Соколов и Костадин Костадинов, като на заседание на Икономическата комисия им заявила право в очите, че болницата е обща кауза и най-важни са пациентите, а не политиката, за която двамата повече мислели. Пред съветниците Мария Иванова представи финансовия отчет на болницата  за деветмесечието, който ще се гласува на сесията в петък. В комисията освен Соколов и Костадинов са още  Станислав Павлов от БСП, Любочо Георгиев от ОДБ и Йордан Димитров от ГЕРБ.

„Без втори транш от 500 000 лева нещата в болницата няма да се случат. В  момента здравното заведение е стабилизирано в резултат на едногодишните ми усилия, но без втори транш няма да може. Скъсаха ме от запори, лекарският персонал е на критичния минимум, предстои ново увеличение на минималната работна заплата, непрекъснато съм притискана от синдикатите за подписване на колективен трудов договор и по този начин не можем да се справим”, категорична е Иванова. Тя отчете счетоводна печалба от 218 000 лева, свиване на голяма част от разходите за храна и пране, както и намаляване на задълженията от 2 397 000 на 2 089 000 лева. Според нея до края на годината дългът ще падне под 2 милиона лева.

След като изслуша отчета на Мария Иванова председателят на Икономическата комисия Костадин Костадинов призна постигнатото от нея, но и отправи критики за неизпълението на мерките, предложени от Общинския съвет. „Вие ни убеждавахте, че ще осъдите Здравната каса за надлимитната дейност, че ще вдигнете лимита, но това не се случва. Отговорността за неуспеха и позитивите от личния Ви успех са Ваши. Не искайте от нас съвети и пари и не ни поднасяйте розови балони. Знам, че не предприехте някои стъпки, защото върху Вас има политически натиск”, каза К. Костадинов.

Както “Струма” писа, на заседание на ОбС преди около година бяха гласувани какви стъпки трябва да се предприемат за финансовото оздравяване на болницата, като масово съкращение на персонал, затваряне на непечеливши отделения, сред които родилно и ортопедия. Прокуристът не затвори нито едно отделение, дори обяви, че  има намерение да изгради модерна реанимация към хирургичното отделение.

Д-р Пламен Соколов я попита за неизплатените заплати на лекари от 2016 г., за дежурства в спешния кабинет на лекари от болницата, за наличието на “мъртви души” в списъка с работещите  и че политици й шепнели в ухото какво да прави…

Мария Иванова отрече упреците, че е под политическо опекунство и заяви, че е огорчена от отношението към нея. „Мислех, че болницата е обща кауза и най-важни са хората, които се лекуват там, но вие мислите повече за политика, отколкото за тях”, отговори тя на д-р Соколов и другите членове в комисията и си тръгна.

Договорът на прокуриста изтича през  януари 2019 г. Мария Иванова е заявила категорично, че няма да остане нито ден повече след изтичане на договора й.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *