Ограничават потока от посетители около клетката на лъва в зоопарка в Благоевград след горещия дебат ще оцелеят ли 2-те нежелани новородени лъвчета

Две новородени лъвчета в благоевградския зоопарк провокираха горещ дебат има ли условия за отглеждането им и дали ще оцелеят. Стигна се до намесата на кметския екип, след като защитници на животните изразиха съмнения, че не са взети достатъчно мерки за отглеждане на малките лъвчета.

Потокът от посетители около клетката на лъвовете се ограничава, за да не се дразнят животните. Това съобщи управителят на зоопарка д-р Крум Попниколов като една от мерките, които се предприемат, за да се осигури спокойствие на майката и бебетата й, родени преди няколко дни. „Каквото зависи от нас, ще го направим, но смъртността при новородените в първите дни и седмици е много висока, а ние все още не можем да кажем дали малките лъвчета имат майка, защото не знаем дали тя ще ги обгрижи“, обясни ветеринарният лекар. Той изясни, че в зоопарка няма условия да се изведат малките за самостоятелно отглеждане и затова се разчита на инстинкта на майката.

Работещите там признаха, че също били изненадани от бременността на лъвицата. Неизяснено остава как се е стигнало до раждането на лъвчетата, след като тя е имала поставен имплант, който да я пази от забременяване, и защо с лъва, който й е брат, не са били разделени по време на размножитения период.

Д-р Попниколов призна, че не може да каже колко ще продължат ограничителните мерки: „Колкото е необходимо“, бе отговорът му.

В благоевградския зоопарк работят 12 души. Годишният му бюджет е 280 000 лв., а в момента има към 200 животни от 32 вида. Досега не е имало затруднения с осигуряването на храната им, за което помагат и осиновители на част от животните, а с финансиране от дарители бе оборудван ветеринарният кабинет в зоопарка.

Заради изтичащия догодина лиценз трябва да бъдат изпълнени редица изисквания за модернизиране и реконструкция на част от клетките и загражденията, като за тази цел община Благоевград отпусна допълнително 170 хиляди лева, с които да бъде обновен зоопаркът. С тези пари трябва да се изгради и карантинно-изолаторно помещение, което е крайно необходимо, защото досега такова няма.

За строителството на карантинна сграда от 40 кв.м и на клетки за лъвове, маймуни, дива свиня, благороден елен, муфлон и лами още през юни 2018 г. имаше обявена обществена поръчка от община Благоевград, спечелена от ДЗЗД „ММ Строй“. Упълномощеният представител Михаил Камбитов, управител на благоевградската фирма „Стилстрой М“, е подписал с тогавашния кмет Ат. Камбитов договор за изпълнение на поръчката, възложена с пряко договаряне, на 29 октомври 2018 г., като в него са фиксирани сроковете от 30 дни за проектиране, 90 дни за изпълнение срещу цена от 163 368 лв. с ДДС. До старт на строителството обаче така и не се стигна, а М. Камбитов вчера не можа да си спомни конкретната причина, като предположи, че може би е имало проблем с проекта, но бе категоричен, че общината не му е превеждала пари по този договор.

Зоопаркът в Благоевград често става обект на набези от съседната ромска махала, последната регистрирана кражба с неизяснен извършител е от 31 март т.г., когато от барака бяха задигнати два чувала с царевица и четири чувала с пшеница. В тази връзка д-р Попниколов призна, че по отношение на охраната има пропуски, които трябва да се коригират с видеонаблюдение или с увеличаване на живата охрана.

В момента видеонаблюдение има само на входа на зоопарка, като има идея за монтиране на камери на ключови места в зоологическата градина, но това още не е направено въпреки солидните суми, които ежемесечно се плащат за видеонаблюдението на града, което струва на благоевградчани над 2 млн. лв.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *