Огромен брой сгрешени данни пратени в ЦИК от парламентарния вот в Благоевградска област, Петрич първенец по гафове в протоколите

Огромен брой разминавания между изборните резултати в протоколите от парламентарния вот на 11 юли, въведени от РИК и ревизирани впоследствие в ЦИК, откри Централната избирателна комисия. Със свое решение №466 тя публикува несъответствията, виновни за които са както секционните и районните избирателни комисии, така и операторите на Информационно обслужване, които въвеждат данните ръчно, и ако няма умисъл, обикновено става въпрос за натиснат погрешка съседен клавиш. Тъй като избирателната активност бе малка, разминаванията между данните обикновено са с по 1-2 бройки, но са повсеместни.

В една от секциите на белишкото с. Горно Краище например РИК е ощетила с 8 преференции неуспелия да стане депутат Александър Мацурев, като е прехвърлила преференциите му на 8-ата в листата Наташа Стоянова. В благоевградската секция №88 е раздут резултатът на гражданската платформа „Българско лято“, а в секцията в благоевградското с. Мощанец са разменени преференциите на депутатката Анита Коцелова със следващия в листата Янко Богоев.

В благоевградското с. Дренково водачът на листата на ГЕРБ е лишен от единствената му преференция, която РИК е прехвърлил на втория в листата Бисер Михайлов, а в с. Клисура избраникът на клисурци Кирил Атанасов от „Изправи се! Мутри вън!“ е орязан с 2 бройки, в резултат на което и самата партия е пострадала с толкова гласа.

Такива разминавания има и в благоевградската секция №146, в гоцеделчевското с. Делчево, в 2 секции на община Петрич и още в близо 30 секции в областта . В петричката №21 например РИК е надула с 3 бройки преференциите на Бойко Юзекчиев от листата на БСП за сметка на предпочитанията, дадени за следващия в листата Крум Костадинов, а в с. Рибник същото се е случило с преференциите на Христо Гушков и Анита Коцелова от ИТН. В симитлийското с. Ракитна броят на действителните гласове за ГЕРБ вместо 94 пък е записан с числото 47.

Най-голямото ощетяване на конкретен кандидат-депутат е извършено в петричкото с. Яково, където в неделя гласуваха 72-ма избиратели. В протокола на секцията са вписани 16 преференции за втория в листата на ГЕРБ Б. Михайлов, но контролата на ЦИК е установила, че те всъщност са дадени за петричкия бивш и настоящ депутат Георги Динев.

Най-голям батак пък е засечен в протокола на петричкото с. Камена, подписан от председателя на местната СИК Мариана Спасова, където гласуваха 173-ма избиратели. Там са подадени нулеви преференции за БНС-НД, БСП, ДПС и МИР, въпреки че за конкретни кандидати от тези партии съответно са гласували 3, 15, 2 и 1 избиратели. Така за партия БНС са отчетени общо 3 вместо 6 гласа, действителните гласове за БСП вместо 30 са вписани в селския протокол 15, двойно се вдигат и реалните гласове на ДПС и МИР.

Разминаванията не са много големи и не променят крайния изборен резултат, затова остават без последствия, коментира за „Струма“ членът на ЦИК Георги Баханов.

Следващата проверка, която ЦИК вече е започнала, е на контролните разписки от гласуването в 1343 произволни секции в страната и чужбина и резултатите от протоколите, чиято цел е да се провери надеждността на машинното гласуване. Такива контроли ЦИК направи в 32 благоевградски секции на частичните местни избори в града на 27 юни и излезе със съобщение, че е открила 100 процента съвпадение при контролното преброяване.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *