Топ теми

Одобриха ваксината на Модерна

Европейската агенция по лекарствата одобри за спешна употреба ваксината срещу коронавирус на американската компания „Модерна“, съобщиха от институцията.И председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди новината в Туитър. Ваксината е втората след тази на Pfizer-Biontech, получила зелена светлина за страните от ЕС.
 

Според публикувана от белгийския държавен секретар Ева де Блеекер таблица с цената на доза от всяка ваксина от 6-те, за които ЕС има сключени договори, препаратът на Moderna е най-скъп – по 18 долара на доза, срещу 12 евро за доза от Pfizer-Biontech.

Най-евтино – 1,78 евро, ще струва доза от ваксината, разработвана от Оксфордския университет и фирмата AstraZeneca, става ясно от въпросната таблица, чието публикуване в Туитър от Де Блеекер предизвика скандал в Белгия.

Ваксината получава одобрение за приложение на хора, навършили пълнолетие, се уточнява в съобщение на агенцията в Туитър. Процедурата предвижда Европейската комисия, съгласувано с държавите от ЕС, да издаде разрешение за достъп на този препарат до пазара.

В края на декември миналата година европейската лекарствена агенция одобри ваксината на Pfizer-Biontech”. С днешното решение и очакваното потвърждение от ЕК в ЕС ще бъдат достъпни две ваксини срещу новото заболяване. ЕС договори досега доставката на 300 млн. дози за тази година от ваксината на “Пфайзер”, както и на 80 млн. дози от “Модерна”, с възможност за поръчка на още 80 милиона. 
Американската биотехнологична компания Moderna обяви миналата година, че разработената от нея ваксина – mRNA-1273, срещу COVID-19 е с ефикасност 94,5 процента.

Страната ни вече обяви готовност веднага след одобрението да започне процедурата по поръчки и доставки, което означава, че във втория етап на ваксиниране медиците и учителите ще имат право да избират – между ваксината на Pfizer и ваксината на Moderna.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *