ОЗХО потвърди наличие на токсични вещества в пробите на Навални

Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) изпрати на Германия доклад за техническа помощ от страна на организацията във връзка с отравянето на Навални, пише БГНЕС.

Резултатите от анализа на ОЗХО потвърждават, че в пробите от кръвта и урината на Навални са открити токсични химикали. Според доклада на организацията, в пробите са открити биомаркери на холинестеразен инхибитор.

По-рано германският външен министър Хайко Маас заяви, че ако Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) потвърди отравянето на известния руски опозиционен лидер Алексей Навални с химическия агент „Новичок“, Европейският съюз ще реагира адекватно и ще има ясен отговор от него.

Германският външен министър отбеляза, че Европейският съюз ще вземе координирано решение за налагане на санкции срещу Русия, което според Маас ще стане неизбежно, ако отравянето на Навални с „Новичок“ бъде потвърдено от ОЗХО. “Такова грубо нарушение на международното споразумение за химическо оръжие не може да остане без отговор. По това сме на едно мнение с Европа”, каза Маас. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *