Нови избори в Благоевград! ОИК прекрати правомощията на кмета Румен Томов

С 9 гласа „За“ членовете на ОИК-Благоевград тази вечер прекратиха правомощията на кмета Румен Томов, в изпълнение на решението на ВАС.

Извънредното заседание се проведе при закрити врати и продължи близо 3 часа. Четиримата представители на БСП излязоха от залата преди приключване на заседанието.

Както struma.bg писа, в условията на извънредно положение Общинската избирателна комисия в Благоевград се събра днес от 18.00 часа, за да гласува предсрочното прекратяване на правомощията на благоевградския кмет по указания на два съдебни състава.

Припомняме, че ВАС потвърди решението на Административен съд-Благоевград, с което бяха дадени указания на ОИК да прекрати предсрочно пълномощията на Румен Томов заради нарушение на закона. 

Mотивите на съдия Димитър Узунов бяха, че новоизбраният кмет не е изпълнил нито едно от трите изисквания по чл. 41, ал. 3 ЗМСМА, а именно в едномесечен срок от обявяване на изборните резултати, т.е. до 4 декември 2019 г. да предприеме необходимите действия за прекратяване на търговската дейност на ЕТ “Румен Томов-Алма-ЕМ“, с физическо лице-търговец Румен Георгиев Томов, респективно не е уведомил за това председателя на Общинския съвет и ОИК-Благоевград. Преписката бе върната на ОИК от съда за ново разглеждане с указания за спазване на закона и предсрочно прекратяване на кметските пълномощия на Румен Томов. 

Съдебното решение бе обжалвано от Румен Томов като заинтересована страна и от ОИК, което обаче бе подписано с особено мнение от трима членове на ГЕРБ. Делото бе разгледано на 11 март и ВАС трябваше да се произнесе  в 14-дневен срок с окончателно решение, но извънредното положение промени не само процесуалните срокове по делата, но се стигна до затваряне на съдилищата и забрана за публикуване на решения и вписванията им в деловодната система. След последните изменения в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение решенията на магистратите започнаха да се публикуват от 13 април. 

Столът на кмета Румен Томов се разклати след сигнал на предишния градоначалник Атанас Камбитов, който сезира ОИК за нарушения по ЗМСМА. След извършена проверка ОИК отказа да прекрати предсрочно пълномощията на новоизбрания кмет и решението бе оспорено в съда от 4 партии, като само жалбите на ГЕРБ и МИР бяха признати за редовни от съдия Димитър Узунов.

Подробности четете в утрешния брой на вестник “Струма”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *