ОИК в Дупница разгневи политиците, регистрирала ПП ГЕРБ и ПП „Глас народен“ с ден по-рано от приетата със свое решение начална дата 12 септември

Общинската избирателна комисия в Дупница е регистрирала за изборите ПП ГЕРБ и ПП „Глас народен“ на Светльо Витков в противоречие на собственото си решение, т.е. с ден по-рано от приетия начален срок, за това алармираха в редакцията на „Струма“ политици. Репортерска проверка в сайта на ОИК потвърди разминаването. На 9 септември  комисията се събира да решава определянето на начална и крайна дата и час за приемане на документи за регистрация на партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети за участие в изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври. ОИК решава документите за регистрация да се приемат в сградата на общината на пл.”Свобода“ №1, ет. 4, Панорамна зала, всеки ден – от 9.00 ч. на 12.09.2019 г. до 17.00 ч. на 16.09.2019 г. /не по-късно от 40 дни преди изборния ден/. Под решението стоят имената на председателката на ОИК Мария Георгиева Чомакова и на секретаря Роза Атанасова. Независимо от горното, на 11 септември ОИК публикува решение, че е

регистрирала ПП ГЕРБ в същия ден след постъпило заявление от упълномощените лица Крум Милев и Виктор Янев. Регистрирана на същата дата е и ПП „Глас народен“ след депозиране на документите от Георги Градевски. Защо ОИК не е спазила собственото си решение и кое е наложило да регистрират двете партии с ден по-рано от обявеното, с този въпрос редакцията на „Струма“ се обърна към председателя на ОИК в Дупница Мария Чомакова.

„Това е наше организационно решение, направихме го, за да се облекчи работата на ОИК, защото първоначално трябваше да стартираме работа на 7 септември, но впоследствие от ЦИК ни определиха 4 септември за старт. Имаме хронограма, според която трябва да започнем регистрациите от 12 септември, но по закон не можем да откажем регистрация и ако бъде заявена по-рано. Нямахме право да върнем ПП ГЕРБ и ПП „Глас народен“, каза  Мария Чомакова.

От обяснението й не стана съвсем ясно защо все пак се е наложило да определят 12-и като начална дата на регистрациите, след като не е имало юридическа пречка това да стане и преди тази дата. Председателят на ОИК М. Чомакова призна, че  по същия казус вчера е депозирана жалба от местна коалиция „Движение за промяна“, представлявана от Радослав Радославов, която е препратена за произнасяне по компетентност до ЦИК. Позицията на коалицията е, че решението за регистрацията на ПП ГЕРБ е незаконосъобразно и трябва да бъде отменено.

ПЕТЪР ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *