ОИК изиска обяснения от общинската съветничка Соня Ставрева по сигнала за конфликт на интереси, подаден от Калоян Ханджийски

ОИК – Благоевград стигна до фазата за изискване на обяснения от общинската съветничка от ПП „Партия на зелените” Соня Ставрева във връзка с проверката, която предприе след сигнала на общинския съветник от ДСБ Калоян Ханджийски.

Припомняме, че през декември миналата година той поиска предсрочно прекратяване пълномощията й като общински съветник заради конфликт на интереси. Поводът за атаката стана документ за изплатени 3 фактури, всяка по 160 лв.,  от община Благоевград за публикуване на поздравителни адреси на дружество, чийто управител е Соня Ставрева.

„Тези фактури може да се приемат като доказателство за наличие на договор, за който законът не изисква писмена форма за валидност на сделката. Съгласно промените в чл. 34, ал. 5, т. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация общинският съветник не може да бъде едноличен търговец, съдружник и т.н. на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е съветник“, мотивира се в сигнала си Калоян Ханджийски.

ОИК започна проверка по случая и изиска документи от 5 институции, които са изпратили официална справка, заяви за „Струма“ председателят на избирателната комисия Мартин Бусаров. „От Търговския регистър ни отговориха, че Соня Ставрева е 100% собственик на дружеството, в което не са извършвани промени. От КПКОНПИ ни уведомиха, че срещу нея няма образувано дело, тя е подала встъпителна декларация в Комисията за конфликт на интереси към ОбС, след като е избрана за общински съветник. Получихме информация от  общината, че са издадени 3 фактури на нейното дружество, както и отговор от председателя на ОбС – Благоевград. Това са всички събрани доказателства, които бяха  изпратени до Соня Ставрева със съобщение за образуваната проверка. Тя има правото да даде обяснения или направи възражения по тях, като срокът за отговор е 3-дневен от получаване на преписката, след което ОИК ще се произнесе с решение“, обясни Мартин Бусаров.

Това се очаква да стане през тази седмица, тъй като съобщението е изпратено с обратна разписка до Соня Ставрева след последното заседание на ОИК на 27 януари.  Тогава е разглеждано движението по сигнала на Соня Ставрева, която пък поиска  предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на Благоевград Румен Томов с мотива, че трайно не изпълнявал задълженията си, като бездействал, и така възпрепятствал дейността на Общински съвет – Благоевград.  Според Ставрева кметът е нарушил ЗМСМА, тъй като не е внесъл в Общински съвет отчет за изпълнението на актовете на ОбС, което е задължен да прави два пъти годишно, не изпратил на ОбС административните актове, издадени в изпълнение на решенията на съвета, което е задължен да направи в тридневен срок от издаването или подписването им, и не е представил пред ОбС програма за управление за срока на мандата си, съдържаща основните цели, приоритети, дейности, сроковете за изпълнение и очакваните резултати, което е задължен да направи в тримесечен срок от полагане на клетвата. Освен това Ставрева обвинява кмета и в неизпълнение на задълженията си по Закона за устройството на територията –  не бил представил за приемане от ОбС – Благоевград ежегоден доклад за изпълнението на общия устройствен план на общината.

Във връзка със сигнала  ОИК е изискала информация  от НОИ дали кметът Румен Томов е ползвал болничен лист. „Това е с цел да проверим твърдението, че кметът трайно не е изпълнявал задълженията си. Макар да ни е известно, че не е бил в продължителен отпуск по болест, ние сме длъжни са съберем доказателства”, поясни Мартин Бусаров.

По този казус е ясно, че ОИК изчакват съдебното решение за предсрочно прекратяване кметските пълномощия на Румен Томов, което бе инициирано по сигнал на екскмета Атанас Камбитов. Финалното заседание във ВАС  е насрочено за днес и развръзката по казуса предстои.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

 1. Razlog

  Selska toqga stanala obs savetnik s kupeni glasove
  Ta taq sigurno e s kupena diploma
  Prilicha na kalinka s 8mi klas i posle magistrala po italiq

  Отговор
 2. д-р Байхой

  Каква съветничка може да е тази пикла, че и управител на 3 дружества?!? Ба си мамата!

  Отговор
 3. Struma eftin jalt kenef

  Obs e palen s kenefi
  A pp zelenite ako ne si plashtat ne vlizat
  Po dobria vapros e na taq koi i e platil glasovete che da se pravi na grand dama taq selqnka

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *