ОИК няма да обжалва във ВАС решението на АС, с което Соня Ставрева остава общински съветник

ОИК – Благоевград няма да обжалва във ВАС решението на Административен съд, с което бе отменено решението за предсрочно прекратяване на пълномощията на общинската съветничка от ПП „Партия на зелените” Соня Ставрева. Това е решено на провелото се в четвъртък заседание на комисията със 7 на 6 гласа,  съобщи председателят Мартин Бусаров. Той обясни, че една част от колегите му са били “за” обжалване на съдебното решение, а други като него “против”.  Така решението на административния съдия Димитър Думбанов влиза в сила и Соня Ставрева остава общински съветник.

Както „Струма“ вече писа, на 12 февруари с 8  гласа „за” и 4 „против” ОИК прекрати предсрочно пълномощията й след проверка на сигнал на общинския съветник и лидер на ДСБ в Благоевград Калоян Ханджийски от декември миналата година за евентуален конфликт на интереси. Повод за сигнала беше документ за изплатени три фактури, всяка по 160 лв., от община Благоевград за публикуване на поздравителни адреси на дружество „МЕДИЯ ГРУП ПРЕС“ ЕООД, чийто управител е Соня Ставрева. „Тези фактури може да се приемат като доказателство за наличие на договор, за който законът не изисква писмена форма за валидност на сделката. Съгласно промените в чл. 34, ал. 5, т. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация общинският съветник не може да бъде едноличен търговец, съдружник и т.н. на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е съветник“, мотивира се в сигнала си Калоян Ханджийски.

В хода на проверкатата бяха изискани документи, включително и от КПКОНПИ ,  които посочват, че срещу Соня Ставрева няма образувано дело. В постъпилите възражения от нейна страна тя твърди, че разпоредбата на чл. 34, ал. 5,  т. 3 от ЗМСМА, която забранява на общински съветник, който притежава или управлява търговски дружества, да има договори с общината или общински дружества, е в сила от 7 август 2020 г. Посочените три фактури са изплатени преди законовата промяна, на 29 .11.2019 г., 2.03.2020 г. и 16.04.2020 г., като това са еднократни услуги, а не по договор с общината,  какъвто дружеството на Соня Ставрева не е сключвало. Административният съдия Димитър Думбанов счете, че жалбата е основателна, а решението на ОИК е незаконосъобразно, тъй като в него не е посочено правното основание, освен това е немотивирано, което е съществено процесуално нарушение, поради което го отмени.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

 1. Hoqta za struma

  Struma kenef jalt porschkov usran kolko vi plashta taq selqnka samo da serete za new mjrizlivi laina we

  Struma porachkov jalt kenef
  Taq e ot partiata na kupenite glasove
  Tehnite hora sa samo s kupeni glasowe

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *