ОИК – Сатовча сътвори изборен прецедент: Всеки може да гласува освен със своята и с чужда лична карта, нарушение има, но няма нарушител

Общинската избирателна комисия в Сатовча, председателствана от Венцислав Заимов, легитимира сериозно предизборно нарушение от страна на Назие Айролова от с. Плетена, която на първи тур на изборите гласувала с личната карта на съпруга си Рамиз Амитов Айролов и вместо него.

Мотивът на ОИК да не налага санкции е трактовката на членовете й, че нарушението не било допуснато от жената, а от членовете на секционната комисия като колективен орган, но тъй като според закона трябва да има конкретен виновник, а не е посочена опция виновник да е цяла секционна комисия, то в крайна сметка никой не е виновен.

Сатовчанската избирателна комисия иначе съвестно проучи случая, след като бе натоварена с него от Районната прокуратура в гр. Гоце Делчев. В преписката, пратена в ОИК от държавното обвинение, се съдържат показания на служител на МВР, на Рамиз Айролов, който бил възпрепятстван да упражни правото си на глас и затова натоварил жена си да гласува и от негово име, на самата Назие, председателя на СИК 15 в с. Плетена Раиф Манов, както и на кандидат-съветниците Людмил Доленски и Искрен Кальонев, които алармирали ОИК за двете бюлетини, с които Назие излязла от тъмната стаичка.

След сериозно ровичкане на законите, целящо да намери оправдателен за бездействието й текст, ОИК – Сатовча най-сетне се спря на Закона за административните нарушения и наказания, според който санкция може да се наложи само ако има нарушение, нарушител и вина.

„От съдържанието на преписката обаче не се установяват по категоричен начин вторият и третият компонент – нарушителя и неговата вина“, пише дълбокомислено ОИК в безпрецедентния си отказ да наложи наказания, който на практика отваря врати на всички следващи избори всеки жител на Сатовча да гласува с колкото лични карти успее да събере.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *