ОКОНЧАТЕЛНИЯТ ПРОТОКОЛ НА ОИК РАЗКРИ: Илко Стоянов избран за кмет на Благоевград от големите градски секции, загубилият Р. Томов пръв на село

Новият кмет на Благоевград Илко Стоянов е натрупал гласовете си на балотажа от големите градски секции, включително и ромската махала, а бившият градоначалник Румен Томов е наблегнал на селата, но гласовете им не му достигнаха поради слабата избирателна активност. Това показва анализът на проколите от избирателните секции, разкрити за частичния кметски вот в Благоевград.

Освен в града за Стоянов приоритетно са гласували в с. Бело поле, Церово и Марулево, които на първи тур бяха дали предпочитанията си за Андон Тодоров. Стоянов е запазил резултатите си от 27 юни в Делвино, Селище и Дъбрава, където водеше, в с. Еленово бие Томов с 50 на 32 гласа, в Зелен дол резултатът между него и втория е 39 на 34 гласа, а в Падеш – 54 на 51 на гласа. В сравнение с първи тур Илко Стоянов е загубил само в с. Габрово, но там в неделя до урната отидоха само 11 избиратели.

Румен Томов е събрал гласовете от по-големите села като  Българчево, Изгрев, Лешко, Логодаж, Покровник и Рилци,  той е припознат като желания общински кмет още в Мощанец, Бистрица, Бучино, Горно Хърсово, Дебочица и Дренково, но гласовете от селските секции, комбинирани с ниската избирателна активност, са му били от минимална полза.  Не му е помогнал особено и фактът, че Бучино и Горно Хърсово, в които на първи тур имаше равни резултати с тези на Илко Стоянов, миналата неделя са подкрепили него.

От крайния протокол на ОИК – Благоевград става ясно още, че наред с всичките 45 000 негласували на балотажа благоевградчани, има и 610, които са си направили труда в неделя да се разходят до избирателните секции, но не за да подкрепят Стоянов или Томов, а да маркират на машината опцията „Не подкрепям никого”. На първи тур този протестен глас бе използван само от 407 гласоподаватели. Впечатление прави и малкият брой на недействителни гласове – само 13 от общо 929-те бюлетини, които бяха използвани за вота в малките селски секции. На първи тур недействителните бюлетини пък бяха още по-малко – само 5, което е индикация за повишена избирателна култура.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *