ОКОНЧАТЕЛНО: Европа въвежда 10-годишна гаранция за развалени електроуреди

Европа въвежда 10-годишна гаранция за развалени електроуреди. Според изискванията – всички компании, които се занимават с продажба на битова техника, трябва да предлагат и сервиз.

По силата на новите европейски правила производителите трябва да гарантират резервни части за период до 10 години. „Така ще се гарантира, че уредите, които клиентът е преценил, че иска да продължи да използва, ще се ремонтират”, казва Йордан Вакъвчиев – управител на магазин за техника в София.

От 15 години Цветослав Цветков ремонтира битова техника. Той е категоричен, че т.нар „право на поправка” ще увеличи цената за крайния потребител, предава NOVA.

„Ако всяка една стока се връща, не се сервизира, това означава, че производителите би трябвало да изградят собствени сервизи с огромни площи и квалифициран персонал, за да осъществяват тази дейност, което икономически не ми се струва много издържано”, коментира той.

Сметката обаче показва, че това може да доведе до скок в цената.

„Ако един средностатистически уред за едно домакинство струва 700 лева, може би цената му ще се доближи до двойна. Със сигурност ще е над 1000 лева, за да може самият производител да реагира адекватно и да поддържа този уред”, допълва още Цветослав Цветков.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *