Окончателно: Парламентът прие промените в Закона за БНБ

След тричасова остра дискусия парламентът прие окончателно промените в Закона за БНБ, с които се урежда правната интеграция на Българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни, предава БНР.

Измененията засягат статута на еврото, дизайна на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането им от обращение.

Не се променя процедурата по избор на ръководството на Централната банка – управителят да бъде избиран от НС, а по негово предложение – и подуправителите, които ръководят управленията „Емисионно“, „Банково“ и „Банков надзор“.

Другите трима членове на УС се назначават от президента. Мандатът им остава 6 години. В закона се регламентира и управлението на резервните активи на БНБ, които не са свързани с паричната политика на евросистемата.

Разписана е възможността БНБ да управлява чужди активи – на ЕЦБ, на централни банки извън Еврозоната, международни организации, държавни институции, общини или фондове, създадени със закон. 

Новият закон ще влезе в сила от деня на приемане на еврото с решение на Съвета на ЕС.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *