Окръжен съд – Кюстендил остави без уважение молба за по – лека мярка за неотклонение, на обвиняем за опит за убийство

Окръжен съд – Кюстендил остави без уважение молбата на обвиняем за опит за убийство, за изменение на мярката му за неотклонение „Задържане под стража“ в по- лека, като неоснователна. Определението може да бъде обжалвано с частна жалба и/или протестирано с частен протест в 3-дневен срок пред Апелативен съд – гр. София.

Д. Д. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.115, вр. с чл.18, ал.1 НК – опит за убийство, изразило се в това, че на 02.02.2024г., около 00:30 часа, в гр. Кюстендил пред входа на блок в ж.к. „Румена войвода“ е направил опит умишлено да умъртви 40- год. мъж, като му нанесъл удар с нож в областта на корема и му причинил прободно – порезно нараняване, а опитът е останал недовършен поради независещи от дееца причини – оказана навременна медицинска помощ на пострадалия.

Събраните по надлежния процесуален ред доказателства до сега са безпротиворечиви и от тях може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към деянието, за което в конкретния случай му е повдигнато обвинение. Не се намират данни и понастоящем, които да игнорират допускането, че е налице възможност обвиняемият да извърши друго престъпление. Значим за преценката в този смисъл е, както начинът на извършване на деянието, така и данните за характеристичните особености на обвиняемия. Налични са данни за установени заболявания, не са ангажирани обаче доказателства, които да предпоставят извод за невъзможност за задържане в арестните помещения, респ. че това би повлияло негативно на здравословно му състояние. Нещо повече, обвиняемият е бил настаняван за лечение по време на задържането му и до сега, каквато възможност безспорно съществува и занапред при необходимост, посочва в мотивите си Окръжен съд – Кюстендил. Обвинението е за тежко престъпление по смисъла на НК, за което е предвидено наказание Лишаване от свобода от 10 до 20 години. Това очаквано наказание, както и цялата доказателствена съвкупност, обосновават и презумпцията  – опасността от укриване, пише още в мотивите на съдия Елисавета Деянчева.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *