Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняем за контрабанда на марихуана през ГКПП Кулата

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И.А. (на 51 години) по дело за извършено престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК.

Към м. юни 2023 г. обвиняемият работел като шофьор на товарен автомобил за международни превози в търговско дружество.

Около 05,30 ч. на 08.06.2023 г. той пристигнал на ГКПП Кулата от Гърция с управляваната от него товарна композиция, състояща се от влекач и прикачено полуремарке.

При извършване на проверка И.А. предоставил на митническия служител международна товарителница. В документа били отразени изпращач на стоката, получател и превозвач. Товарът бил разпределен на палети – 61 броя. За място и дата на натоварване било посочено Жирона, Испания – 05.06.2023 г., а за разтоварен пункт – София, България.

Митническият инспектор селектирал товарната композиция по метода „анализ на риска“ за рентгенов контрол. Камионът бил сканиран с мобилно рентгеново устройство. При анализиране на изображението било констатирано наличие на фабричен улей в пода на товарното помещение на полуремаркето и аномалия в неговата плътност.

По тази причина превозното средство било отбито за извършване на допълнителна физическа проверка. За целта митническите служители отстранили металната пломба, с която било запечатано полуремаркето, като свалили и няколко пакета от превозваната стока.

Установеният улей бил покрит с капак, съставен от 22 части, представляващи специално изработени кутии от дървен материал с допълнителни капаци. В 18 от тях били открити прозрачни пакети, съдържащи суха зелена растителна маса с остър мирис на канабис. При извършен полеви наркотест веществото реагирало положително на канабис /марихуана/.

Общото количество на наркотичното вещество, разпределено в 84 пакета, е 46,170 килограма, на стойност 168 320 лева.

Водачът на товарния камион И.А. е бил привлечен в качеството на обвиняем за контрабанда на наркотичното вещество.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *