Окръжна прокуратура реши! 100 000 лв. гаранция за Ал. Манолев за къщата за гости в Сандански

Окръжна прокуратура – Благоевград привлече като обвиняеми бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз заради  къщата за гости в Сандански. Ето какво съобщиха от прокуратурата:

Двамата са обвинени, че са действали като съучастници в условията на продължавано престъпление /по чл. 248 „а”, ал. 3, вр. ал. 2 вр. чл. 20, ал. 3 и ал. 4, вр. чл. 26, ал. 1 от НК/. Наказателната отговорност на Манолев и Димитрова е ангажирана за това, че в периода от началото на месец януари 2013 г. до 14.10.2015 г. в гр. София, гр. Сандански и гр. Благоевград в съучастие – Манолев като подбудител и помагач, а Ана Димитрова в качеството й на търговец – ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ – гр. Сандански, като извършител, са представили пред Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция „Земеделие“ – гр. Благоевград и дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“, отдел „РРА“ – гр. Благоевград неверни сведения в заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността Чинар куши, землището на гр. Сандански и приложени към него документи и в заявка за плащане от 14.10.2015 г. и приложени към нея документи. Неверните сведения са представени, за да получи търговецът – ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“, средства от фондове, принадлежащи на ЕС – „Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони“ в размер на  391 160 лева. На Ана Димитрова е взета мярка за неотклонение парична гаранция от 2000 лева, а на Александър Манолев – гаранция в размер на 100 000 лева.

Продължават действията по събиране на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи. От ДФЗ са изискани и получени и всички други заявления за директни плащания от ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“, финансирани със средства на Европейския съюз. Получените субсидии, както и декларираните данни по тях също са предмет на разследване.

Ето позицията на Александър Манолев за обвинението на Окръжна прокуратура:

Радвам се, че се стига до дело – мисля, че това е най-добрият начин да се видят всички доказателства и да се прецени дали имам някаква вина. Защото ако всичко беше свършило с една проверка щеше да остане съмнение в обществото дали компетентните органи са направили всичко по темата. Сега пред очите на всички ще се разгледат и видят доказателствата.  Вярвам, че съдът ще вземе безпристрастно решение на основата на тях, а не на база медийни внушения. Уверен съм, че с времето ще се види каква е истината, надявам се и тогава медийният интерес да е толкова голям колкото в момента.

Имам собствено мнение за всичко, което се изнася по случая, но ще се въздържа да коментирам, особено когато вече има и дело и всичко, което се каже може да се разглежда и в заседателната зала.

И още една новина за мен от последните минути – наложена ми е гаранция в размер на 100 хил. лв. Нямам обяснение за нейния размер, опитвам се да премълча всички коментари как и защо се определя тя и всякакви аналогии с други, много по-тежки дела, на които сме свидетели. Ще я обжалвам, надявам се разума да надделее.

ТИНА ГЕОРГИЕВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

  1. Stoyan

    А защо толкова малка гаранция? Разбирам защо нямаше арест, макар че при всеки друг случай би имало, но гаранцията е твърде малка. Той откраднал 400000, декларирал неверни, обстоятелства, а съдът му определил 100000. Като му спестявате срама от арест, то поне му наложете парична гаранция в троен размер. Не че ще му направи впечатление, де, той отмъкна милиони. А за баща му да не говорим.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *