Омбудсманът иска промени в Закона за движение по пътищата

Омбудсманът предлага старите автомобили, продадени преди 27 декември 2017 г., да могат да се отписват от продавача в “Пътна полиция” до края на 2023 г., и то само с договора за покупко-продажба. Така ще се прекрати порочната практика на недобросъвестни купувачи, които не регистрират придобито превозно средство и то продължава да се води като собственост на продавача, а с него може да се извърши и престъпление, информира БТА.

Предложенията на Ковачева ще бъдат гледани днес от депутатите от вътрешната комисия като предложение за промяна в Закона за движението по пътищата. На заседанието ще участва и самата Ковачева, съобщиха от кабинета й.

До тази промяна се стигна след като омбудсманът Диана Ковачева сигнализира за много жалби на хора, които са осъдени за престъпления, извършени с автомобили, чиито настоящи собственици не са сменили регистрацията на вече регистрираното пътно превозно средство.

Така наши граждани биват осъдени неприсъствено от гръцкия съд, най-често по обвинение за трафик на мигранти, на десетки години затвор и стотици хиляди лева. Причината е, че години наред, след като са продали автомобилите си, те продължават да се водят на тяхно име, тъй като не са прехвърлени на новите им собственици.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *