HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА! Омбудсманът Мая Манолова сезира главния прокурор, НАП, НОИ и инспекцията по труда за случая с шивачките от Дупница

Омбудсманът Мая Манолова сезира главния прокурор Сотир Цацаров за нарушените права на работниците от обувния цех „Абонданца“ в Дупница. Националният обществен защитник изпрати писма и до НОИ, НАП, както и до Главната инспекция по труда с искане за своевременното преустановяване и отстраняване на нарушенията на работодателя, който е италиански гражданин.

На 17 февруари тази година след съдействие от страна на Мая Манолова, бе подписано споразумение между Луиджино Каприоти – управляващ фирмата  и представители на работниците на „Абонданца“ в град Дупница да им бъдат изплатени забавените заплати и обезщетения на четири транша, като първият от тях трябваше да е на 10 март. Става въпрос за около 250 000 лева, които включват и дължимите осигуровки.

На 15 март екип на омбудсмана посети отново Дупница и разговаря с работниците и Луиджино Каприоти, който обясни забавянето с факта, че собственикът на фирмата пристига на 16 март (четвъртък) и тогава ще бъдат изплатени парите от първия транш. До 17.30 часа вчера това не се случи, заради което омбудсманът Мая Манолова предприе мерки и изпълни обещанието, дадено на служителите, че ще сезира главния прокурор, както и останалите отговорни държавни органи и институции.

Както struma.bg писа, протестиращите шивачки не скриха възмущението си от омбудсмана, която четири пъти идва на посещение при тях в Дупница и им обещаваше, че държавата има механизми, с които да принудят италианския работодател да се издължи на работничките. Защо досега Мая Манолова не е задействала тези механизми е въпросът, който си задават шивачките.

 След дългите обещания едва днес омбудсманът Мая Манолова сезира институциите по казуса “Каприоти”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *