Омбудсманът на община Благоевград доц. д-р Валентин Василев: Запазих неутралитет за местните избори, но се кандидатирам за декан на Правно-историческия факултет в ЮЗУ

Доц. д-р Валентин Василев е доцент по “Организация и управление извън сферата на материалното (Управление на човешките ресурси в публичния сектор)” в професионално направление “Администрация и управление”. От 2000 г. е преподавател в ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград, а от 2010 година е заместник-декан на Правно-исторически факултет.
Той е експерт в областта на администрацията и управлението. Научните области, в които работи, са: Управление на човешките ресурси, Мениджмънт и управленски технологии, Съвременни мотивационни техники, Организационно поведение, Местни публични политики, Работа с местни заинтересовани страни и други. Автор е на повече от четиридесет публикации в научни издания в България и чужбина.
Доцент Василев е бил заместник-кмет на община Благоевград, експерт в реализацията на проекти в повече от петнадесет общински администрации, член на Научно-консултативния съвет към изпълнителния директор на Института по публична администрация, а от месец март 2018 г. е обществен посредник на община Благоевград.

 • Доцент Василев, само преди дни представихте поредната си книга – “Екипи и екипна ефективност. Теоретичен навигатор и практически наръчник”. Монографията предизвика голям интерес сред гостите на събитието, университетските преподаватели, служители в публични институции… Разкажете повече за идеята на книгата.
 • Приятно съм изненадан от интереса към съвместната ни монография с колегата Костадин Георгиев, който е началник-отдел “Устойчиво развитие и европейски проекти” в община Благоевград и докторант в ЮЗУ “Неофит Рилски”. Радостен е фактът, че до момента повече от двадесет са поздравленията и положителните отзиви от представители на различни организации и институции към изданието.
  В последната година се опитахме да съставим един разбираем и практически приложим образователен продукт. Неслучайно и подзаглавието е с такова название. Фокусът на разработката е екипната форма на работа и екипната ефективност, като сред водещите теми, освен екипите, са ролята на лидерството и на мотивацията и мотивационните механизми и техники при работата в екип. В книгата има богат практикум, в който са събрани полезни и забавни тестове, казуси, ролеви игри и други. Тук е мястото да споделя важната роля на различни институции, представители на които подкрепиха с писмени отзиви и позитивни оценки разработката, което безспорно е показателно за приложимостта й. Сред тях бяха Институтът по публична администрация, Община Благоевград, Община Враца, за което искрено им благодаря.
  Не крия, че голямото ми задоволство идва и от това, че децата от Детския парламент в Благоевград участваха в презентацията на книгата. Интересът им и задаваните с любопитство въпроси оправдаха усилията да направим текста на книгата лесен за разбиране за различните читатели. Надявам се и представянето пред академичната аудитория през месец ноември да бъде посрещнато по идентичен начин и да предизвика както научни, така и практически дебати от гледна точка на заложените в книгата идеи за ефективно използване на екипната форма на работа.
 • Каква е оценката за дейността на институцията, която представлявате, и намери ли своето място общественият посредник на Благоевград в обществения живот?
 • Няма да скрия от вас и читателите ви, че изминалите осемнадесет месеца бяха напрегнати и изключително отговорни, от гледна точка на това да се поставят основите на възприемането на ролята и значението на местния обществен посредник в нашия град. В тази връзка усилията ми бяха насочени в две посоки. На първо място, непосредствената работа с поставените от гражданите казуси, и от друга страна – търсенето и реализирането на идеи, провокиращи изграждането на гражданско общество и развитието на нагласи у младите хора за участие в управлението на града.
 • Доволен ли сте от свършената работа и постигнахте ли целите, които си поставихте преди година и половина?
 • Удовлетворен съм, че инициативите, които реализирах в пълен синхрон и с подкрепата на ръководството на общината, Общински съвет – Благоевград, ЮЗУ “Неофит Рилски”, Детски парламент – Благоевград, училища, институции от сферата на културата, се посрещнаха с голяма отговорност и ентусиазъм както от ученици и студенти, така и от граждани на Благоевград. Уверен съм, че за този период институцията намери своето място в обществения живот на града, и съм сигурен, че във времето ще се утвърди като един сполучлив инструмент за реализация на местни публични политики в много области.
 • А има ли неща, които не успяхте да реализирате изцяло?
 • Има неща, за които безспорно е необходимо повече време, за да могат да се постигнат позитивни резултати, и към тях е необходимо да се насочат усилията за утвърждаване и развитие на институцията. Нека не забравяме, че само няколко са градовете в страната, в които местният обществен посредник функционира повече от осем-десет години и са изградени традиции в тази посока, докато в Благоевград имаше дългогодишна празнота в използването на тази институция.
 • Не участвате в местните избори в нито една от листите за общински съветници. Каква е причината за това?
 • Благодаря ви за въпроса. Да, нямам участие в политическия живот на тези местни избори. С отговорността да бъда избран за обществен посредник с почти пълно мнозинство от Общинския съвет, аз поех пред себе си ангажимента да бъда равноотдалечен от политическите групи в него и да търся чрез действията си балансирано отношение с групите в него. Мисля, че успях да запазя неутралитет, и това в значителна степен помагаше в работата ми. Моето мнение е, че коректното поведение изискваше да запазя този неутралитет и в местните избори, независимо от възможностите да бъда на избираеми места в някоя от листите за общински съветници.
 • От друга страна, в ЮЗУ “Неофит Рилски” текат избори за декански ръководства по факултети, както и предстои избор на ректорско ръководство. Какви са Вашите намерения и виждания в тази посока?
 • Натрупаният ми управленски и житейски опит, дългогодишното ми присъствие в обществения живот и управлението на града, деветгодишният опит като заместник-декан, както и разговорите с колеги от факултета и университета, ме доведоха до решението да заявя официално кандидатурата си за декан на Правно-историческия факултет, която да бъде разгледана на предстоящото Общо събрание на факултета. Уверен съм, че личността ми ще донесе спокойствие, професионализъм, разбира се, екипност и баланс в отношенията в най-големия факултет в ЮЗУ “Неофит Рилски”, като се надявам в моята кандидатура и консенсусния ми начин на работа, който съм доказал през годините, колегите да припознаят човека, зад когото да застанат в следващите четири години и в един коректен и позитивен тон да бъдат надградени вече постигнатите резултати.
 • СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

9 Коментара

 1. Иван Мирков

  Ако някой е ходил в ПИФ в последната година в видял какво е! Като гробище! Заради един човек всичко е отровено! От заплахите му, от тона ми, от поведението му! И явно нещата са към края си най-после! Желая категоричен успех на Вальо Василев! Иначе факултетът умира! Ще бъде изяден от един лаком, алчен, злобен и властолюбив г..!

  Отговори
 2. Емил Иванов

  Абсолютно попадение за ПИФ! Поздравления! Желая успех в това начинание! В ЮЗУ има много подобни достойно хора, с призвание да развиват хората около себе си! Дано се вземат в ръце!

  Отговори
 3. Ивайло Пламенов

  Желая успех! Нека продължава да бъде все същият – Човек! Вярвам, че кандидатурата му ще бъде оценена високо, защото всеки който го познава се е обогатил от общуването с него!

  Отговори
 4. Професор

  Поздравления!
  Академичен тон, умерено и балансирано показваш възможностите си. Успех!

  Отговори
 5. Ивелин Мишев

  Валката е абсолютен пич! Пожелавам му успех! И да организира отново турнир по футбол на ПИФ както едно време – за купата на Декана!

  Отговори
 6. Професор

  Работих 25г в ПИФ на ЮЗУ. Такава диктатура, липса на академичност и откровена простащита никога и никъде по света не съм виждал! Няма да споменавам име, то е само едно и е рядко използвано, защото често се замества с Алековия герой… Успех на младите и перспективни колеги в ПИФ, Вие знаете кое е най-доброто за Вас и факултета! Сега държите съдбата в ръцете си!

  Отговори
 7. Колега

  Най-после нещо нормално на хоризонта! Успех, доц. Василев! С теб сме, Вальо! Всичко има край и начало – време е за нещо ново и добро!

  Отговори
 8. Ани Иванова

  Имала съм удоволствието да общувам с г-н Валентин Василев. Той е изключително възпитан и диалогичен човек! Винаги е готов да помогне или да изслуша и даде съвет. Благодаря Ви за всичко, г-н Василев! Желая Ви успехи в начинанията, защото те винаги са благородни и полезни!

  Отговори
 9. Мама Кажа

  Този приоданец от Луковит, намърдал се навремето като зам. кмет от шайката на Урдата, сега прибира бадева народна пара като омбудсман, май глади гащи за “професор” и за ПИФ-ски декан. Ма то в този скапан ПУЦ ЮЗУ и магаре да вържеш, ще завърши, че и шеф ще иска да стане!

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *