Омикрон влезе официално в България

Частна лаборатория у нас съобщи за първи регистрирани случаи на новия вариант на вируса Омикрон в България.

„В петък имахме една положителна проба, вчера имахме пет положителни проби Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече. Изпратили сме пробите към Националния център по заразни и паразитни болести. Пробата от петък е изпратена в събота. Взехме пробите със скринингов тест. Той е достатъчно информативен и предвид епидемичните данни не очаквам да има разминаване между него и теста със секвениране. Над 93% данните от резултатите се препокриват“, обясни собственикът на голяма верига лаборатории Недялко Калъчев пред Нова нюз.

Имахме съмнение за Омикрон от доста лаборатории. Имаме подадена проба, но със сигурност ще можем да говорим след 10 дни. До този момент имахме доста проби, при които имаше съмнения, но нямаше доказан случай. Ясно е, че Омикрон няма да ни подмине, но към момента нямаме доказано положителна проба“, каза пред Дир.бг проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Новият вариант на коронавируса вече е доминиращ в редица държави. Съединените щати обявиха, че над 70 процента от новите заразени са с Омикрон. По-късно Дания обяви, че и при тях това вече е доминиращият вариант. Омикрон се разпространява изключително бързо и притиска държавите да връщат свалените ограничителни мерки.

Към началото на декември само 1% от случаите в САЩ са били на варианта Омикрон, а 20 дни по-късно този показател е 73%.

Световната здравна организация предупреди, че хората не трябва да пътуват по празниците. „Отговорното поведение би било да спазваме социална дистанция и да взимаме вече познатите мерки за лична защита и хигиена“, гласи съобщението.

Заради Омикрон в цяла Европа се връщат ограниченията, част от които отпаднаха след масовата ваксинация. Нидерландия, Ирландия и Германия върнаха изцяло или частично част от изискванията за социална дистанция. В Испания отчитат 60 процента ръст на заразените само за седмица.

На този фон Европейската комисия окончателно фиксира срока на валидност на сертификата за ваксиниране на 9 месеца. Това важи за пътуванията зад граница. Отделните страни в Евросъюза запазват правото си да определят друг срок на своя територия или да искат негативен тест в допълнение към сертификата.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *