ОМО „Илинден” поиска от ОД на МВР – Благоевград 1000 лв. за отнето знаме, съдът ги отряза

Председателят на нелегалната ОМО „Илинден“ в Благоевград Кирил Иванов съди полицията заради отнето знаме. Делото против ОД на МВР – Благоевград е заведено по Закона за отговорността на държавата в Административен съд.

Незаконната македонистична организация получила разрешение от екскмета на Благоевград Атанас Камбитов да поднесат цветя на паметника на Гоце Делчев на 4 май миналата година. На мероприятието били поканени участници от други градове, които в 13 часа се събрали в градинката пред банята. Там били спрени от органите на реда, които им разпоредили да приберат знамето на ОМО „Илинден” и да не го носят при полагане на венеца на паметника на площад „Македония“. 

Заради тази забрана Кирил Иванов твърди, че изпитал голямо неудобство от приятелите, които бил поканил, за това, че мероприятието не се осъществило по начина, по който е планувано, въпреки че са имали необходимото разрешение от общината. В исковата молба той претендира за обезщетение в размер на 1000 лв. за претърпени неимуществени вреди, представляващи обида, стрес, срам, причинени вследствие незаконосъобразното отнемане на знамето, както и за 90 лв. имуществени вреди – пътните разходи, които платил на участниците от други градове.

В хода на делото са разпитани свидетели, в това число и полицейски служители, които обяснили, че Кирил Иванов носил бледочервен плат, навит на руло, с дървена дръжка. Казал, че това е знамето на Република Северна Македония /ОМО „Илинден”/, което смятат да поставят при поднасянето на венеца пред паметника на Гоце Делчев. За да бъдат избегнати провокации, органите на реда разпоредили на участниците да не го носят и те го оставили до полицейската кола.

След анализа на доказателствата съдия Илонка Рашкова счита, че няма неправомерни действия от страна на полицаите. В случая контролните органи с превантивна цел са обяснили на Кирил Иванов и другите участници да не носят пред паметника знамето на ОМО „Илинден”. Знамето е символ на държавен суверенитет и развяването на чужд флаг на мероприятието – 116-ата годишнина от гибелта на Гоце Делчев, би предизвикало настъпването на конфликт между присъстващите граждани и привържениците на ОМО „Илинден”. В случая Кирил Иванов и придружаващите го граждани са положили цветя на паметника на Гоце Делчев, за което кметът дал разрешение, а не за други дейности, включително носене и развяване на знаме, а служителите на ОД на МВР – Благоевград са осигурили обществения ред.

Съдия Рашкова счита иска за недоказан и го отхвърля. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *