Онкологията на МБАЛ „Света София” – първа в страната със сертифицирана скринингова програма за оценка на риска от малнутриция

Адекватен хранителен скрининг – ключова стратегия при пациенти с рак на панкреаса

Отделението по медицинска онкология на МБАЛ „Света София” е първото в страната, което интегрира сертифицирана скринингова програма за оценка на риска от малнутриция към конвенционалните грижи на пациента. Разполага с ефективна методология за диетологично консултиране, определяне на хранителните нужди и задаване на таргетни хранителни цели на всеки рисков за малнутриция пациент в отделението. Въвежда иновативен протокол за корекция на хранителния статус /с прецизното използване на различни медицински храни и хранителни обогатители/ за корекция на хранителните дефицити, в зависимост от степента на недохранване на пациента, чрез индивидуална консултация.

Ракът на панкреаса е едно от най-агресивните злокачествени заболявания, което, подобно на други заболявания на гастроинтестиналния тракт, често е свързано с високостепенна загуба на телесна маса и недохранване поради намален апетит, малабсорбция и странични ефекти от лечението.

Недохранването сред тези пациенти допринася за загуба на мускулна маса, намалено качество на живот и увеличена токсичност на лечението. Следователно навременните и комплексни хранителни интервенции са критични за ефективното управление на симптоматиката. 


Една от ключовите стратегии за борба с недохранването при пациенти с рак на панкреаса е прилагането на адекватен хранителен скрининг и диетологични консултации. Редовните, структурирани скрининги позволяват на медицинските специалисти да идентифицират пациентите с риск от недохранване рано и да разработят индивидуализирани хранителни планове. Инструменти като Nutricore-тест предоставят прост метод за скрининг на малнутриция, оценка на хранителните навици и хранителната адекватност при пациенти с малигнено заболяване, което позволява на медицинските специалисти да формулират ефективни хранителни стратегии, включващи както приложението на симптоматични лекарствени медикаменти, така и назначаването на персонализирана диета, медицинска храна и хранителни обогатители. 

Допълнително оценката на телесната композиция /чрез различни клинични и образни методи/ е от решаващо значение за разбирането на степента на загуба на мускулна маса и нивата на малнутриция. Техники като биоелектричния импеданс анализатор (BIA); DEXA-ск Компютърната томография и ЯМР могат да се използват за оценка на промените в чистата мускулна маса. Чрез идентифициране на мускулната загуба клиницистите могат да приоритизират интервенции, насочени към запазване на мускулната маса, която е съществена за поддържане на телесния капацитет, имунната функция, доброто качество на живот, ниския профил на токсичност и подобрено възстановяване от проведената противотуморна терапия. 


Панкреасът е орган, отговорен за произвеждането на ензими и бикарбонати, които са необходими за храносмилането и неутрализирането на стомашната киселина. Много от пациентите с карцином на панкреаса се нуждаят от прием на допълнителни панкреатични ензимни продукти, които да асистират при храносмилателните процеси и усвояването на храната, да превантират загубата на тегло и да контролират дискомфорта, свързан с недостатъчност на панкреатичните ензими. От съществено значение e приемът на тези ензими с храна, богата на мазнини и протеини (месо, млечни продукти) и много богатите на фибри зърнени култури и сушени плодове. В противен случай тези храни могат да предизвикат диария и съответно малабсорбция вследствие неразграждането на хранителните вещества. 

Определянето на индивидуализирани хранителни цели е от съществено значение при грижата за пациентите с висок риск от малнутриция. Тези цели могат да включват увеличен прием на протеини за възстановяване на мускулатурата, стратегии за управление на симптоми като гадене и повръщане, безапетитие и диария, както и осигуряване на адекватен калориен прием – предоставящ необходимата енергия за възстановяване от лечението. Множество проучвания показват, че навременните хранителни интервенции не само запазват мускулната маса, но и подобряват цялостно качеството на живота на пациентите, подлагащи се на лечение за рак на панкреаса. Пациентите с по-добър хранителен статус имат по-малко усложнения, намалена токсичност от лечението и подобрени терапевтични резултати.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *