ООН: Броят на смъртните случаи от ХИВ намалява

Миналата година свързаните с ХИВ смъртни случаи са паднали до около 770 000 – с около 33% по-малко в сравнение с 2010 г., съобщиха от ООН. И предупредиха, че глобалните усилия за изкореняване на болестта са в застой, тъй като финансирането пресъхва, предаде БГНЕС.

Приблизително 37,9 милиона души живеят с ХИВ – рекордните 23,3 милиона от тях имат достъп до някои антиретровирусни терапии (АВТ), посочва UNAIDS в годишния си доклад.

Подчертавайки огромния напредък от началото на епидемията от СПИН в средата на 90-те години, докладът показва, че броят на хората, умиращи от болестта, е намалял от 800 000 през 2017 г. до 770 000 миналата година.

Данните показват, че този брой е с близо 1/3 по-малък от 2010 г., когато имаше 1,2 милиона смъртни случаи, свързани със СПИН. Но също има и слабости в световната борба срещу СПИН.

В Африка смъртните случаи, свързани с болестта, спаднаха. Източна Европа обаче отбеляза повишаване на смъртност с 5%, а Близкият изток и Северна Африка – с 9%.

На годишна база същите тези региони отбелязаха съответно 29% и 10% увеличение на новите инфекции.

„Спешно се нуждаем от по-голямо политическо ръководство, за да се сложи край на СПИН,“ каза Гунила Карлсон, изпълнителен директор на UNAIDS.

Десетилетията научни изследвания все още не са довели до лечение или ваксина за човешкия имунодефицитен вирус (HIV), който е заразил почти 80 милиона души и е убил повече от 35 милиона от началото на 80-те години.

ООН заяви, че повече от половината от новите ХИВ инфекции в световен мащаб идват от „ключови групи от населението“ – интравенозни наркомани, хомосексуални мъже, транссексуални лица, проституиращи и затворници.

Въпреки това в доклада се казва, че под 50% от тези рискови групи са достигнати от услугите за превенция на ХИВ в повече от половината страни.

Миналата година бяха отпуснати 19 милиарда долара за реагиране срещу СПИН, което е с над 7 милиарда по-малко от очакваните 26,2 милиарда долара за 2020 година.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *