HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Опасен вирус зарази стотици приложения в Google Play

Няколко стотици безплатни приложения за мобилни устройства, базирани на Android в онлайн-магазина Google Play, бяха заразени от новия зловреден софтуер „троянец BankBot“.

Служителите на Dr. Web съобщават, че вирусът BankBot след проникване в устройството краде данните на кореспонденцията от инсталираните месинджъри на различните социални мрежи. Освен това, „вредоносният софтуер“ краде информация за банковите карти на потребителите на устройството.

Компанията отбелязва, че BankBot се изтеглят върху устройството под прикритие в безплатни безобидни приложения, но след изтеглянето му в устройството, вирусът премахва иконата на програмата и продължава да работи във фонов режим.

Специалистите от антивирусната лаборатория посочват, че в момента около 400 приложения в магазина Google Play са заразени с BankBot.

След инсталиране на вируса и получаване на достъп до устройството, може да се извличат данни от услуги и месинджъри, като Viber, Spanchat, Instagram, WhatsApp и други. При това, BankBot продължава да работи на устройството, дори и тогава, когато собственикът на джаджата смята, че вирусът е премахнат.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *