HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Опасен инцидент в с. Баня! 8-г. момченце потъна в басейна на „Аспа Вила”, гост на хотела го извади и го върна към живота

8-годишно момченце от София едва не се удави в басейна на хотел „Аспа Вила” в разложкото село Баня. Детето е извадено от гост на хотела, който реагирал изключително адекватно и незабавно започнал изкуствено дишане, което го върнало към живота. До пристигането на медиците момченцето вече е било в съзнание. Транспортирано е незабавно в МБАЛ – Разлог и е настанено за наблюдение в детско отделение. Оттам казаха, че детето е стабилно и извън опасност за живота.

Сигнал за инцидента е постъпил в 11:13 часа вчера. От хотела извикали на място и местното джипи д-р Георги Русков, който незабавно се отзовал. До пристигането му детето било реанимирано и върнато към живот.

„Детето беше контактно, но доста изплашено, беше в шок, но жизнените показатели бяха възстановени. Казаха ми, че доста вода е изхвърлило, след като е било извадено, но колко време е престояло във водата, никой не можа да каже. По мое мнение е било под водата поне две минути. Беше сомнолентно (състояние на дълбока унесеност)”, сподели д- р Русков.

След пристигането на спешните медици момченцето е транспортирано незабавно в болницата в Разлог, където са предприети всички необходими действия за  стабилизиране на състоянието му. Няма данни за мозъчни увреждания заради ограничения достъп на кислород в резултат на престоя му под водата.

Пред спешния център бяха близки на момченцето, които отказаха коментар.

За инцидента е подаден сигнал и в полицията и следователи незабавно започнаха работа по случая.

На този етап няма официална информация каква е причината за потъването на детето – дали се е изхлузило от пояса заради игра, или му е прилошало. Тепърва ще се установява и чия е вината за инцидента и кой е  придружавал двете деца.

Очевидци разказаха, че детето е било в басейна заедно с по-малкото си братче. И двете деца били с пояси, а  майката пиела кафе на барчето до басейна заедно със свои приятели. Никой не е забелязал, че детето се е изхлузило от пояса и е потънало. То е забелязано на дъното на басейна едва след като по-малкият му брат се развикал, че поясът е празен. Момчето е извадено от гост на хотела. По непотвърдена информация той е бивш военен. Според очевидците на басейна не е имало и спасител, който да наблюдава къпещите се и да се грижи за безопасността им.

Според Наредбата за водоспасителната дейност и обезопасяването на водните площи за всеки басейн, независимо от големината му, трябва да бъде осигурен спасител. Наредбата ясно регламентира правилата и в нея е посочено, че дори и по-малките басейни, тези с дължина до 25 м и повърхност до 312,5 кв.м, трябва да бъдат обезпечени от един спасител за цялото работно време на басейна. За неспазване на наредбата се носи административна наказателна отговорност.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *