ЩЕ СЕ ПОВТОРИ ЛИ УЖАСЪТ В ГЕНУА! Опасен мост в центъра на Перник, пострадал сериозно от земетресението през 2012 г., чака 1 млн. лв. от Междуведомствената комисия

Мостът „Иван Вазов“, който свързва двете части на Перник, е в изключително тежко състояние. Надлезът е строен преди повече от 30 години, по време на земетресението през 2012 г. мостът е сред сериозно пострадалите и преди две години е правено обследване, но по-нататъшни мерки не са предприети. В началото на тази година граждани сигнализираха общината, че една от колоните му се руши и може да рухне върху жп линията. Необходими са спешни мерки за ремонт на съоръжението, което е сред най-натоварените в областния град. Още през януари е извършено обследване и е направено предписание за ремонта. Има забрана за преминаването през надлеза на товарни автомобили над 4,5 т, като са поставени обозначителни пътни знаци.

Изготвена е професионална конструктивна експертиза и е разработено становище за реконструкцията и стабилизирането на надлеза. По думите на кмета Вяра Церовска разработката е на стойност 1 млн. лв., а проектът е внесен в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. До момента няма отговор дали проектът е одобрен и кога ще бъдат отпуснати средства за реконструкцията му.

От общината са изготвили и едно писмо до Националното сдружение на общините с предложение отговорността за тези съоръжения и за наблюдението на тези обекти, не само в Перник, но и в цялата страна, да бъдат обобщени в специален регистър.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *