Опасна вода на Предела! Запечатаха Татарската чешма

Чешма в района на курортната местност Предела в община Разлог е запечатана, заповедта за спирането от експлоатация е издадена от Регионалната здравна инспекция. Предприетите мерки за административна принуда са във връзка с контатирани нарушения във водоснабдяването на популярната Татарска чешма, каза дирекорът д-р Калоян Калоянов. Чешмата е построена преди години от доброволци, тя не е към ВиК – Благоевград и централното водоснабдяване.

„Изследваните проби от питейната вода от Татарска чешма не отговарят по показатели: колиформи и ешерихия коли, при допустима стойност на показателя 0/100 куб.см резултатът е: колиформи 67/100 куб.см и ешерихия коли 4/100 куб.см”, поясни началникът на отдел „Държавен здравен контрол“ инж. Янчева. Здравният експерт уточни, че предписанието за спиране от експлотация на чешмата и последваща заповед са връчени на община Разлог.

При извършена последваща проверка от здравните инспектори е установено, че чешмата вече е спряна, хигиенните мерки за дезинфекция на обекта трябва да се извършат. Чемшата е нерегламентирана като воден източник.

Още един обект е изследван в местността Предел. Това е чешмата при паркинга, която се намира в близост до заведение за хранене. При взетите проби преди две седмици бе установено, че водата там не отговоря по показатели цвят, вкус, мътност и желязо. „Резултатите от повторното изследване показват, че питейната вода вече е годна за употреба, показателят желязо, който бе завишен, е приемлив – 200 мкг/л”, поясни инж. Янчева. Тя допълни, че чешмата, намираща се при параклиса, отговаря по показатели – химични и микробиологични.

При изследвани проби на питейна вода от обществени водоизточници е установено още, че не отговаря по показатели и чешмата в кухнята на хижа „Македония”, поясниха от здравната инспекция. „Резултатът от нея е: колиформи 27/100 куб.cм, eшерихия коли 21/100 куб.cм, ентерококи 4/100 куб.cм и микробно число >150/1 куб.cм”, обяви инж. Янчева. Няма установени чревни инфекции, предизвикани от водата.

Изследвания на качеството на питейната вода се извършват ежеседмично на територията на Благоевградска област.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *