ОПАСНА ЗАРАЗА! Важни съвети как да предпазим децата си от морбили!

Човек трябва да има две ваксини срещу морбилите. Едната се прави на 13-месечна възраст, другата на 13-годишна възраст. До 1-годишна възраст контактите на бебето трябва да бъдат ограничени до минимум, защото то е незащитено както от морбили, така и от заушка. Ако е възможно само майката и бабата да имат контакт с него, а на роднините да се показва от далеч. Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести във връзка с първия смъртен случай от морбили у нас.

“Когато имаш една ваксина вероятността да се разболееш е пет пъти по-малка, а вероятността за усложнения е нищожна”, коментира той, но допълни, че най-опасна тази зараза е за децата до 1 годинка.

“При морбилите не е възможно здрав човек да зарази някой друг. Само болен човек може да зарази здрав”, обясни още професорът.

По думите му възрастните не трябва да си правят втора имунизация, тъй като за тях няма да има усложнения. Тодор Кантарджиев призова родителите на деца след 1 година активно да търсят имунизация.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *