ОПАСНА ТЕНДЕНЦИЯ! 587 свободни места за кандидат-гимназисти останаха в училищата в Пиринско след второ класиране

587 места остават незаети в училищата в Пиринско с прием след основно образование /7 клас/, стана ясно, след като вчера бе обявен броят на записалите се ученици след втория етап от класирането. По този повод началникът на РУО Ивайло Златанов коментира, че част от местата ще бъдат запълнени на трето класиране, а там, където положението е най-критично, ще бъдат уведомени съответната местна изпълнителна власт, директорите и педагогическите колективи, за да предприемат съответните действия. 

Статистиката показва, че след първо и второ класиране са се записали 2472 бъдещи осмокласници, 35 са насочени и незаетите места са с 9 повече от миналата година, като още преди първия етап бяха закрити 9 паралелки   

При училищата с най-голям прием в областта от по 6 паралелки има по две непопълнени места в Езиковата и Математическата гимназии в Благоевград. Традиционно добре  с приема се справя и другото голямо училище, „поемащо“ 156  осмокласници – Земеделската гимназия в Сандански, където има само три непопълнени бройки в паралелката по автомобилна мехатроника.

Че са доволни от реализирания прием, сподели и зам. директорът на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград Теодора Ацева. Там  е останало едно свободно място в паралелката с профил  „Обществени науки“ – „История, философия и испански език”. Останалите 4 паралелки, включително и новата с профил  „Предприемачески”, са пълни на максимума от по 26  ученици

В ПГИ „Иван Илиев”, реализираща 4 паралелки, има две незаети бройки в „Икономика и мениджмънт“. Това завчера обявиха и учители от комисията по приема от Гимназията по икономика, които останаха на местата си плътно до 18.00 часа и малко преди края на работното време дойде да се запише още една ученичка.

Три са незаетите места в Професионалната гимназия по строителство архитектура и геодезия, а в Благоевградската професионална гимназия има общо 16 незаети места в двете паралелки.

Както и предходните години, трудности с приема изпитват новият вид образователни институции – обединените училища /ОбУ/, имащи право да обучават ученици до задължителния 1-ви гимназиален етап – 10 клас. Заради липса на кандидати още преди първо класиране бяха закрити паралелките в 3 от 8-те обединени училища в Корница, Дебрен и Дъбница. Сега, след второ класиране, се вижда, че паралелката с профил

„Природни науки“ на ОбУ в с. Лъжница е с 12 записали се ученици, т.е има 14 свободни места, специалност „Текстообработване“ на Обединеното училище в Долно Дряново е събрала 13 ученици. Същата специалност в ОбУ в Долно Осеново е с 12 осмокласници, а в профил  „Математически” в ОбУ искат да учат 9 деца. Най-добре с приема, който реализират за първа година, се справя ОбУ  „Братя Миладинови“ в с. Корница, където има 19 записани ученици в паралелката с профил „Природни науки“. Респективно в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Якоруда има 12 свободни места в двете паралелки, а в ПГ „П.Р. Славейков”  заради липса на кандидат-гимназисти бе закрита една от двете паралелки.

По отношение на някои от новите специалности, разкрити за предстоящата учебна година, е видно, че много добре с приема се справя ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев, която е първата профилирана гимназия с професионална паралелка и успешно на 100% реализира новата си паралелка по професия „Системен програмист“, определяна като една от професиите на бъдещето.

В ПГ по МСС „П.К. Яворов” новата специалност

„Ветеринарен техник” е с 18 записали се ученици, а „Трайни насаждения” е събрала след първо и второ класиране 6-има   осмокласници. Паралелката по „Графичен дизайн” на благоевградското 5-о СУ „Георги Измирлиев” е с 22-ма ученици, а новата специалност „Икономическо информационно осигуряване” в училището в Крупник е с 15 записали се ученици.

„Да, преориентирахме приема си съгласно новите изисквания, но истината е, че учениците нямат технически умения и не желаят да учат такива специалности, независимо дали са защитени, или с очакван недостиг на кадри на пазара на труда”, коментира директорът на ПГМЕТ „Юрий Гагарин” в Петрич Невянка Цанева.

Както „Струма“ писа, за предстоящата учебна година Професионалната гимназия по механоелектротехника бе с утвърден прием на 4 паралелки, но заради недостатъчно кандидати бяха закрити две от паралелките – „Техник на електронна техника” и „Електрически превозни средства”. Така за 2019/2020 г. ПГМЕТ реализира прием в защитената от държавата специалност по професия „Спедитор-логистик”, в която има 16 свободни места, и в специалност „Автотранспортна техника” с 8 свободни места.

„При нас се очертава като тенденция нещата да се случват на трето класиране и това се наблюдава вече няколко години”, каза Н. Цанева.  

Важно е да се знае, че учениците, които не са приети на първо и второ класиране или не са участвали досега в приема, могат да подадат заявление за участие в трето класиране. Бъдещите осмокласници, които са се записали на първо или второ класиране в училищата, в които са приети, но имат желание да участват за свободните места на трето класиране, следва да изтеглят оригиналните си документи от училището, където са записани. С тях могат да подадат заявление за участие в трето класиране, но при изтегляне на документите учениците не запазват местата си, на които са били приети!

За третото класиране се обявяват само незаетите места, останали след втори етап на класиране. В заявлението могат да се подреждат само паралелките, в които има свободни места, в ред по избор на заявяващия.

Подаването на документи за участие в третия етап на класирането е днес и утре /24 и 25.07./ от 8.00 до 18.00 часа във всички основни, обединени, средни училища, профилирани и професионални гимназии на територията на областа.

До 29.07 се обявяват списъците с приетите ученици на трето класиране, а записването е от на 31.07.   

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *