ОПАСНИ ЖЕГИ! Благоевградчанка колабира два пъти за ден, мъж припадна на площада

45-годишна жена от Благоевград колабира два пъти за ден, приета е за лечение в благоевградската болница. Инцидентът с младата жена, която е майка на тийнейджърка, стана завчера в жилището й в кв. „Струмско“.

По същото време около 11,00 часа припадна и 30-годишен мъж в центъра на Благоевград, на площад „Македония“. Той не закусил и кръвното му налягане спаднало.

Първият сигнал за припадналата благоевградчанка е подаден около 10,30 часа от близките й, тя бързо се съвзела и отказала лекарска помощ с мотив, че ще се стабилизира с кафе и напитки. Само след 10 минути отново припаднала и за кратко загубила съзнание, като при падането се наранила в областта на окото. След лекарския преглед на място е транспортирана с линейка за спешно отделение. Извършено е изследване на скенер, мозъчно увреждане не е установено. Лекарският преглед обаче е установил гастроентерологично заболяване и е настанена за лечение.

Зачестяват случаите на сърдечносъдови и неврологични оплаквания след повишаване на температурите на открито над 30 градуса. Дежурният лекар в спешно отделение д-р Орцева съобщи, че само за 12 часа през уикенда са приети шест случая с кардиологични оплаквания и петима с неврологични симтоми, настанени са за болнично лечение. Ето какво поясни спешният лекар д-р Орцева:

„В условията на горещо време колапсите са често срещани. Първите симптоми са притъмняване пред очите, световъртеж, шум в ушите, ускоряване на сърдечната и дихателна честота, чувство за обща слабост. Ако не се вземат мерки, може да настъпи краткотрайна загуба на съзнание.

Редно е хората да не се стрясат при вида на припаднал човек, а да знаят някои основни неща, които трябва да бъдат извършени. Най-важното е пострадалият в никакъв случай да не се изправя до пристигането на лекарски екип и започване на терапия, тъй като хемодинамичният срив може да се повтори, при легнало положение се подсигурява адекватно кръвоснабдяване на органите. Припадъкът не трябва да се подценява и задължително да се повика екип на Спешна помощ, защото колабиралият пациент трябва да бъде прегледан от специалист по спешна медицина, кардиология и неврология, за да се установи дали има сериозна органична промяна, която да води до това състояние.

Дрехите трябва да се разхлабят около шията и гръдния кош, като по този начин се осигурява възможност за по-добро белодробно разгъване и приток на свеж въздух. През лятото трябва да се носят широки дрехи от лен и друга лека материя, а не стегнати по тялото, да се приемат повече течности и пресни плодове, не подценявайте редовното хранене и избягвайте директното излагане на слънце в интервала между 11,00 и 17,00 часа”, съветва още д-р Орцева.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *