Опасностите, които крие пролетта

Пролет. Топличко слънце огрява улиците. Всичко нетърпеливо се събужда за нов живот – пъпките се разтварят, литенцата се разлистват, а хората захвърлят тежките зимни одежди. Когато затоплянето е рязко, ние сме склонни да го надценяваме, а това води до здравословни проблеми, предупреждават лекарите.

Как да избегнем неприятностите и да се насладим безметежно на пролетта?

Първа опасност: Студена земя

Измамно топлото времени тегли да поседим на тревичката в близкия парк, но не бива да забравяме приказката от детството за мокрия и студен камък, който „ухапал“ човека по-силно от  свитата под него змия. Въпреки че температурата на въздуха може да има дори летни стойности, земята още не е успяла да се нагрее и съществува голям риск да се преохладим. Достатъчни са петнадесетина минутки и проблемите са гарантирани. Я ще ни заболи корема ниско долу, я кръста или ще тичаме често-често до тоалетната…. Особено рискуват онези, които имат занижен имунитет, които спят малко, които нервничат или се хранят неправилно. Те трябва да подложат под себе си нещо, което да ги изолира от студа.

Втора опасност: Слънчево изгаряне

След мрачните зимни дни неистово ни се иска да поглезим кожата с ласките на слънчевите лъчи, да хванем малко тен върху избеднелите лица, но… Струва си да помним, че тези лъчи не са така нежни и често ни подлъгват. Лесно е да изгорим, без дори да забележим, а изгарянията могат да станат причина за сериозни усложнения – хиперпигментация на кожата, появи на рани или, не дай, Боже!, на онкологични проблеми.

Световъртеж, почервеняла кожа, болки , гадене и даже загуба на съзнание – все резултати от недомисленото излагане на слънце без защита. Да не говорим, че слънчевият удар е най-неприятния край на един пикник на открито сред природата.

Да си припомним простичките правила: сутрин до 11.00 и след 16.00 е времето, в което не ни грозят подобни опасности. И никога без специални слънцезащитни кремове и с непокрита глава и коса!

Трета опасност: Пролетното къпане

Стълбът на термометъра стремително върви нагоре и ни се струва, че е вече лято.  Водата, гледана от брега на водоема е толкова съблазнителна. Мечтаеш за прохладната й ласка, но забравяш, че преди няколко дни тук са плували ледчета и че там те дебнат опасности.

 

Първо. Рязкото потапяне в студената вода може да доведе до спазъм на кръвоносните съдове, до рязкото им свиване и баен кървоток, а във вените „тече“ адреналин. При излизане на брега протича обратният процес и рискуваме да получим инсулт.

Второ. В студената вода можем да получим мускулни спазми или замръзване, нерядко с летален изход.

Четвърта опасност: Лекият гардероб

Топлото време навън ни подбужда да захвърлим одеждите, които сякаш са станали излишни – чорапи, ботуши, жилетки, дори обувките и да наметнем нещо леко, ефирно, лятно. Не си струва да бързаме. Пролетта е изменчива  и времето често поднася сюрпризи – сега е по лятному жарко, а след половин час ще задуха злостен силен вятър и ще свали температурите.. .  Струва си да сме внимателни!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *