Опасностите от синята светлина на мобилните технологии

Още през 1981 г. е установено, че дневната светлина поддържа биологичния ни часовник в синхрон с околната среда. Времената, в които не е имало електричество и осветление във всяка къща, не са толкова далечни. А тогава човекът е прекарвал тъмната част от денонощието… на тъмно.

Днес вечерите ни са ярко осветени, което оказва своето влияние върху биологичния ни часовник и може да доведе до редица здравословни проблеми, един от които е нарушението в съня.

Тук ще обърнем внимание на един конкретен вид светлина – синята. През деня тя подобрява настроението, стимулира по-бързи реакции и подобрява вниманието, но негативните ефекти от нея се проявяват вечер. С напредването на технологиите – мобилните телефони, компютри и енергоспестяващи крушки, никога не сме били толкова силно изложени на синя светлина.

Известно е, че продължителното излагане на светлина води до понижаване на хормона мелатонин, който оказва влияние на биологичния часовник и има важно значение за съня. Синята светлина потиска секрецията на този хормон най-силно и изменя ритъма на биологичния часовник – т. нар. циркаден ритъм.

LED осветлението също излъчва големи количества светлина в синия спектър. За съжаление борбата за запазване на околната среда в лицето на енергоспестяването тук се оказва в конфликт със здравето ни.

Как да се защитим

На пазара се предлагат защитни очила със специални филтри, които блокират синята светлина. Има и приложения за компютъра и мобилните телефони, които понижават излъчваната от екрана на тези устройства синя светлина.

При възможност е добре да използваме приглушени червени светлини, тъй като те повлияват най-слабо секрецията на мелатонин и биологичния часовник.

Добра идея е да оставим настрана телефона, компютъра и телевизора два-три часа преди лягане.

За добър сън, настроение и внимание през деня е препоръчително да работим в добре осветени с естествена светлина помещения, пише lifestyle.bg.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *