Опасности за здравето: Тези 10 храни не трябва да се претоплят

Много хора често претоплят сготвена храна, без да знаят, че това може да крие опасности за здравето. 

Изследователите на храните от Two Wombats споделиха списък с 10 храни, които не трябва да претопляте на следващия ден.

1. Яйца

Източник: IStock

Остатъците се консумират най-добре студени или добавени към студени ястия като салати. Претоплянето на сварени яйца крие потенциален риск от хранително отравяне.

2. Гъби

Източник: iStock/Guliver Images

Те се развалят бързо, така че може да получите стомашно разстройство.

3. Картофи

Източник: iStock Photos/Getty Images

Изисква подходящи методи за нагряване, за да се избегнат потенциални рискове за здравето. Сварените картофи трябва да се съхраняват само в хладилник и не трябва да се затоплят повторно в условия на ниско съдържание на кислород, като например във фолио.

4. Ориз

Източник: Getty Images/Guliver

Загряването на такава храна може да предизвика растеж на бактерии и да причини повръщане, диария и общо стомашно разстройство. Ястията с ориз се консумират веднага след готвене.

5. Морска храна

Експертите съветват да ядете всички морски дарове наведнъж. Ако има остатъци, не трябва да се оставят на стайна температура повече от два часа, а след това е по-добре да не се претоплят, а да се използват в студени ястия.

6. Масла

Източник: iStock

Някои масла, включително масла от авокадо, орех и гроздови семки, могат да гранясват при повторно нагряване.

7. Бебешка храна и кърма

Източник: iStock

Претоплянето не е препоръчително – това минимизира хранителното съдържание и също така увеличава риска от възможно отравяне.

8. Ряпа

Източник: iStock/Getty Images

Високото съдържание на вода може да доведе до превръщането на нитратите в потенциално вредни химикали при повторно нагряване. За оптимална безопасност експертите препоръчват да консумирате варена ряпа в деня на приготвяне.

9. Спанак

Процесът на нагряване може да превърне нитратите в нитрити, което е свързано с потенциални здравословни проблеми. Остатъците от спанак се консумират най-добре студени.

10. Цвекло

По-добре е да не претопляте ястия, съдържащи цвекло. Вместо това ги съхранявайте и консумирайте студени. Прегряването също може да развали текстурата и вкуса на зеленчука. Вести.бг

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *