Опасността, която крие дори една чаша вино на ден

Десетки проучвания показват, че консумирането на алкохол в излишък води до здравословни проблеми и дори може да намали продължителността на живота ви. Ако консумирате около 15 алкохолни напитки на седмица, може да съкратите живота си с една до две години, сочат резултатите от проучване, публикувано в The Lancet, а 25 или повече питиета на седмица биха могли да ви лишат от цели пет години.

Но според скорошно проучване, публикувано в European Heart Journal, по-тежките пиячи не са единствените, които излагат живота си на потенциално критичен риск, пишат от уебсайта “Eat This, Not That!”.

За въпросното изследване са проследени питейните навици и сърдечното здраве на повече от 107 000 европейци на възраст между 24 и 97 години, започвайки от 1982 г.

Учените установяват, че тези, които пият само една „малка“ алкохолна напитка на ден значително повишават риска от развитие на неравномерен сърдечен ритъм или „предсърдно мъждене“. Това състояние е свързано не само със световъртеж и сърцебиене, но и с по-висок риск от инсулт.

Изследователите определят „малка“ алкохолна напитка като тази, която съдържа 12 грама етанол, което се равнява на 330 мл бира, 120 мл вино или 40 мл спиртни напитки. Според проучването участниците, които приемат по толкова ежедневно, са с 16% по-склонни да развият неравномерен сърдечен ритъм в сравнение с непиещите. Тези, които пият по две напитки на ден, имат 28% по-голям риск от предсърдно мъждене, а онези, които консумират повече от четири напитки на ден, са изложени на 47% по-голям риск.

„Тези констатации са важни, тъй като редовната консумация на алкохол, „една чаша вино на ден“ за здравето на сърцето, както често се препоръчва например в непрофесионалната преса, вероятно вече не трябва да бъде препоръчвана без да се претеглят рисковете и възможните ползи относно всички заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, включително предсърдно мъждене“, пишат изследователите.

Учените обясняват още, че не могат да кажат със сигурност защо алкохолът може да бъде свързан с това сърдечно заболяване. „Точните механизми, чрез които умерените количества алкохол могат да предизвикат предсърдно мъждене, не са известни“, пишат те. „Проучванията показват, че обилното пиене за кратък период от време може да предизвика при някои хора „синдром на ваканционното сърце“, а при някои пациенти с предсърдно мъждене малки количества алкохол могат да предизвикат епизоди на аритмия.“

Те също така отбелязват, че проучването е ограничено от някои фактори, включително факта, че участниците може да са подценили количеството приет алкохол.

Консумирането на червено вино има и изключителни ползи за здравето, вижте 5 от тях: 

Може да предотвратява кариеси

С изследване от 2014 г., публикувано в „Списанието за агро и хранителна химия“, учените откриват, че червеното вино, дори безалкохолното, е убило повече бактерии, предизвикващи кариеси, отколкото смесицата от вода с малко алкохол, която се използва за жабурене.

Възможно е да контролира алергиите

Резултатите от над 80 проучвания стигат до извода, че флавоноидите (видове антиоксиданти, които се съдържат във виното), могат да редуцират алергии и симптоми на астма. Въпреки че са необходими още изследвания, тези твърдения са смятани за обещаващи.

Способно е да забави развиването на Алцхаймер и Паркинсон

При едно проучване от 2017 г. изследователи добавили човешко стомашно съдържание след консумиране на вино към нервни клетки във влошено състояние. Учените забелязали с изненада, че стомашният сок предотвратил смъртта на клетките!

Може да намали риска от депресия

Докато тежкото пиене се асоциира с умствени проблеми, приемът на вино от 2 до 7 чаши по 150 мл седмично всъщност намалява риска от развиване на психическо разстройство, сочи изследване от 2013 г., публикувано в списание “BMC Medicine”.

Способно е да държи под контрол кръвната захар, ако имаш диабет тип 2

В проучване от 2015 г., резултатите от които са публикувани в изданието „Годишник по вътрешна медицина“, учените разделили 224-ма пациенти, диагностицирани с диабет тип 2, в три групи. Първата трябвало да пие по 150 мл червено вино на вечеря в продължение на две години; втората – същото количество бяло вино, а третата – минерална вода. В края на изследването учените открили, че кръвната захар при групите, консумирали вино, е в по-добро състояние, отколкото при участниците, пиещи минерална вода. Освен това, изследваните лица, които трябвало да консумират червено вино, имали подобрено ниво на холестерол.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *