Опасност от зараза виси над Овчарци, от 2 г. заравят мъртъвците в селското гробище само на 70 см, местните възмутени: Кучетата ще ги изровят!

Покойните ни близки ги загробват в плитки гробове, едва по 70 см, кучетата ще ги изровят, за това алармират жители на село Овчарци в община Сапарева баня. Репортер на “Струма” се свърза с архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски да коментира ситуацията.
“Уведомен съм, че мъртвите се погребват в плитки гробове в селското гробище. Отговорността е на селския кмет и на общината. Те стопанисват гробищните паркове. За случващото се е уведомен и владиката Поликарп. На среща с него въпросът беше поставен от свещеници и от мен да се намери решение на проблема. Дълбочината на гробовете трябва да е минимум 1 м и 70 см. Иначе при разлагането на тленните останки на покойниците ще мирише на десетки метри от гробището, може да плъзнат и зарази”, обясни отец Паликарски.
Свещеникът в Овчарци отец Ивайло заяви пред репортер на “Струма”: “От близо две години гробовете се изкопават на дълбочина около 70 см. Ако покойникът се полага върху стар гроб и се сложи ковчегът върху този на преди това починалия роднина, реално отгоре се хвърля пръст едва около 10 см. Това е недопустимо. Кучета може да изровят някой мъртвец. Може да тръгне и зараза в селото. От кметството са назначили двама млади хора да копаят гробовете. Те отказват да събират скелети на стари покойници. Заявяват, че не могат да ги пипат. Обясняват, че копаят плитки гробове, защото не могли да копаят по-дълбоко. Тези хора са на заплата към общината. Затова кметът на селото да си намери подходящи работници за тази дейност”, смята отец Ивайло.
В община Сапарева баня изкопаването на гроб не се заплаща от близките на покойниците. В съседната община Дупница изкопаването на гроб струва на близките по около 200 лв.
Свързахме се и с кмета на община Сапарева баня Калин Гелев, който коментира проблема така: “Досега никой не ме е уведомявал за такъв проблем. Наближават избори и някои се чудят какво да  измислят и да политизират всичко. С архиерейския наместник

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *