Опасно ли е да се спи до късно?

Всеки знае, че липсата на достатъчно сън, може да е доста вредна. Учените са установили, че ако спим по-малко от 6 часа на нощ, нанасяме сериозни щети на мозъка си и си докарваме допълнителни килограми. Установено е, че 17 часа без сън, водят до промени в поведението, подобни на тези от алкохола.

Какво се случва, ако спим повече от необходимото?

Преспиването повече от 10 часа на денонощие води до сериозни последствия за ума, тялото, настроението и цялостното ни поведение. Прекарването на повече от 10 часа в леглото изтощава физически и умствено, води до липса на концентрация и лошо представяне в ежедневните ни задачи и работа.

Много сън може да доведе и до депресия Прекомерното спане оказва влияние и на настроението ни. Причината – заради повечето сън нивото на хормона серотонин, наричан “хормон на щастието”, променя нивата си и това може да ни доведе депресия.

Важно е да се ляга приблизително по едно и също време и да се спи между 7 и 8 часа. А ако предишната нощ не сте спали достатъчно, не се опитвайте да компенсирате с дълго спане на следващата нощ. Не забравяйте да пускате и свеж въздух в дома си, да се движите повече и да се храните леко вечер.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *