Опасно ли е да ядете презрял банан?

Бананите са чудесен плод с любим сладък вкус. Те съдържат много ценни витамини и минерали, от които тялото се нуждае. Бананите са един от най-добрите източници на калий, важен за нервната и сърдечносъдовата система.

Бананите често се продават леко зелени, тъй като извървяват дълъг път до магазините. В повечето случаи те се берат още зелени и зреят след това. Вероятно често си купувате леко зелени банани, които чакате да узреят впоследствие. Понякога чакането може да е по-продължително и това да доведе до покафеняване на бананите.

Известно е, че кафявите петънца по кората и структурата на бананите са безопасни. Леко кафявите банани са доста сладки и добре узрели.

Но какво да кажем за изцяло покафенелите банани? Онези, които сте забравили в шкафа или в хладилника, но се чудите дали да изхвърлите. Кафявата им обвивка е сбръчкана, а бананите вътре са променили цвета и текстурата си, потъмнели са, но все пак са още сладки. Дали да ги ядете?

Узрелият банан има тъмни петънца по кората и самия плод. Те не влияят на качеството на банана. Дори подсилват неговата сладост.

Проблемът идва, когато бананите са толкова узрели, че съдържат невидими плесени и започват да излъчват особени миризми. Това означава, че бананът е презрял и в него са започнали гнилостни процеси, които може и да не забележите изцяло и да изядете банана.

В презрелите банани се отделя газ етилен, който увеличава количеството си с напредване на зреенето на плода, пише livestrong.com. Благодарение на него бананът започва да изменя цвета си от зелен през жълт към кафяв. Явлението е често срещано при тропическите плодове, защото те продължават да зреят дълго време след като са били откъснати.

Опасен ли е презрелият банан, който е изцяло кафяв?

Презрелият банан има променен вкус. Въпреки че може и да си е останал все още вкусен, той ще е изгубил значителна част от хранителните си качества. Кафявият презрял банан съдържа нишесте, което в този етап на зреене вече е започнало да се разпада до прости захари. Това означава, че количеството захари в банана се е увеличило значително в сравнение с етапа, в който е бил жълт. Презрелите банани са и по-бедни на фибри в сравнение с не толкова узрелите.

Правилното съхранение на бананите е от значение за удължаване на годността им и хранителните им качества. Дръжте ги в хладилника. Можете да увиете дръжките им с фолио. Така забавяте процеса на зреене.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *