Опасно мръсен въздух в цялата страна

Опасно мръсен въздух в почти цяла България. В пъти над нормите от сутринта са фините прахови частици в големите градове.

Най-силно е замърсяването в София, Пловдив, Видин, Варна, в Търновско и Русенско.

В столицата като мярка срещу опасния въздух, въведоха „зелен билет” за градския транспорт.

12 от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда в цялата страна отчитат стойности над пределните концентрации. Въздухът е най-мръсен в Софийското поле, предава Нова тв. В столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Надежда” фините прахови частици са 3-4 пъти над нормите. Именно затова от Столичната община въведоха „зелен билет” за градския транспорт за днес. До 17 часа бяха продадени 47 000 такива билета.

Въздух все по-труден за дишане отчитат измервателните станции, а аптеките отчитат повишено търсене на маски за лице. Мила Радева си е закупила такава в бордо, за да й отива на чантата. „Ходих до аптеката да купя още, но са свършили”, коментира тя.

Чистият въздух струва на Мила 12 лв., а на Столичната община само една от мерките за справяне с проблема излиза между 150 и 200 000 лева. Толкова струва билетчето да стане зелено и цената му да падне до един лев за ден, за цялата градска мрежа.

„Сутринта се възползвах, мисля да го използвам още веднъж. Разбрах, че цял ден мога да го използвам. Другото, което мисля е, че трябва да започнат по-редовно да мият улиците”, каза Ангел Ангелов.

От Столичната община напомнят, че ако си купим годишна карта, билетът ни ще е зелен целогодишно, защото с карта транспортът излиза по един лев на ден. Такъв избор прави и Мила. „Съмнявам се, че „зеленият билет” ще помогне, защото сме егоисти и всеки си гледа него си не вярвам много хора да си оставят колите”, каза тя.

Общинарите гледат по-позитивно и вярват във софиянци. „През изминалия сезон и в двата случая, в които се прилагаше „зеления билет” използваемостта на градския транспорт се повиши с над 40%, което е добър показател”, заяви Лорита Радева от Комисията по опазване на околната среда, Столичната община.

Пускането на „зеления билет” беше обявено в 5.40 сутринта през профила на кмета в социалните мрежи. Сега общинарите мислят има ли как еко мярката да бъде обявявана от предния ден, за да могат хората да са подготвени. „Могат по-рано да го обявят, да разлепят някакви бележки или нещо такова”, смята Ангел Ангелов.

Почти три пъти над нормата за изминалото денонощие е превишението на фините прахови частици във въздуха над един от най-замърсените градове у нас – Горна Оряховица. Общо, годишното превишение на ФПЧ във въздуха е 62 пъти над нормите. За сравнение, в съседно Велико Търново данните са, че едва 27 пъти е имало мръсен въздух над старата столица.

Замърсен въздух и във втория по големина български град – Пловдив. Според европейския индекс за качество на въздуха днес сутринта и вечерта в Пловдив атмосферата е била изключително лоша, а нивата на прахови частици – в пъти над нормите.

Все по-рядко и за все по-малко Петя Иванова извежда навън едногодишната си дъщеричка. „Всеки ден гледам през прозореца преди да я изведа и се чудя това пушек ли е, мъгла ли е, какво е? Има една пелена, която изглежда като обгазяване или дим от къщите”, каза тя.

Таня Стойчева пък работи на открито. Прекарва навън по 10 часа на ден. Твърди, че от седмица въздухът в Пловдив е токсичен. „Имам непрекъснато дразнене и кашлица. Това е станало може би вече и хронично. Това е жива отрова. Аз продавам плодове и зеленчуци, тук непрекъснато всичко става в прах”, каза тя.

И двете автоматични станции на екоминистерството в Пловдив, които денонощно измерват състоянието на атмосферния въздух отчитат завишени стойности на фините прахови частици.

Вчера и днес в Пловдив замърсяването с фини прахови частици е два пъти над допустимите норми. „Стойността е 107 микрограма на кубичен метър при норма 50 микрограма на кубичен метър, което е 2.1 над нормата. Предвид неблагоприятната метеорологична обстановка, характеризираща се с постоянни мъгли, които водят до задържане и натрупване на замърсителите, това са нормални стойности”, заяви Марияна Кондаклиева – гл.експерт отдел „Контрол на околната среда“, РИОСВ-Пловдив.

Мръсният въздух препълни коридорите на поликлиниките и лекарските кабинети. „Днес имаше много деца, които бяха точно с такива дихателни проблеми”, каза д-р Костадин Сотиров – общопрактикуващ лекар.

Мъглите и мръсният въздух благопрепятстват острите респираторни заболявания, твърдят лекарите. „Страдат също и хората, които нямат белодробни заболявания, но имат сърдечно заболяване. При вдишването на влажен, студен, мръсен въздух се получава спазъм на кръвоносните съдове, хранещи сърцето и оттам се увеличава рискът от рязко покачване на кръвно, инфаркт”, коментира още Сотиров.

Мръсният въздух е най-опасен за децата до 7-годишна възраст и за хората над 60 години, предупреждават лекарите.


Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *