Опашка за дърва! Списъците пълни до септември

Повече от два месеца пенсионери и кюстендилски семейства с по-ниски доходи чакат за дърва. На места дори практикуват със записване.

„Обикновено си осигурявам твърдото гориво през лятото. В края на пролетта започвам да отделям пари от три пенсии, тогава и токът вече е по-евтин,  имам възможност да заделя някой лев, за да  си купя дървата за зимата.  Записах се в началото на юни и заявих, че искам да ми доставят 5 куб. нарязани дъбови дърва. Ще ми ги докарат едва в началото на август и  ще платя 400 лв.“, обяснява 66-годишна кюстендилка, която е вдовица.

„Звънях до една от частните фирми и от там ми казаха, че отказват доставки, защото нямали в наличност. Най-лошото е, че не се знае и кога ще имат, а сега имам пари, брат ми от години е в чужбина , изпрати ми 200 евро за дървата, останалите пари си ги додавам аз. Предпочитам да си ги купя през лятото”, споделя и 49-годишната шивачка Светлана Чавдарова.

Дърводобивните фирми оправдават липсата на дърва за отопление  с лошото време, което не позволява нарязаните в гората дърва да бъдат транспортирани до пунктовете. „Проблем са и забавените търгове за отдаване на обекти за сеч. Например ние това, което сме заявили като количество, е усвоено. Имаме записани лица до септември месец. Сега спряхме записването, защото просто нямаме повече дърва. Да не говорим, че е трудно и транспортирането им по тези разбити пътища, по които на практика е невъзможно достигането на камиони в гората“, обясниха от местна фирма.

В момента цената на  1 кубик нарязани и нацепени дъбови дърва, които се доставят на адрес, струват 80 лв., а буковите 75 лв. Спрямо миналата година се наблюдава увеличение с 5 лв.

960 домакинства вече са се записали и за добив на дърва за огрев по тарифна такса  на корен. „ Не всички обаче си ги вземат, въпреки че се записват.  Така цената  за добити иглолистни е 11. 88 лева за кубик, 26.40 лева за дъбови насаждения и 27 лева за букови дърва“, коментираха горски.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *