Опашка от читатели се изви пред кюстендилската библиотека, слагат книжните издания под карантина за три денонощия

Опашка от читатели се изви рано сутринта пред кюстендилската библиотека. Културната институция бе затворена  в продължение на два месеца заради обявеното извънредно положение в страната. Нетърпеливи любители на словото  бързаха да заемат нови книги и да върнат заетите.  Те пък, от своя страна, бяха поставени в специални  чували, където ще останат изолирани за три денонощия, за да могат отново да бъдат дадени на следващите читатели. Заради ситуацията с коронавируса читателите няма да могат сами да разглеждат и избират книжни заглавия в заемната, а ще получават книги, които предварително са си избрали. Към този момент читалните зали и читателските компютри са недостъпни поради санитарно-хигиенни съображения. От библиотеката поставиха и съответните условия: да идват с маски; доброволно да се дават ръцете за дезинфекция на служител, който ще ги посреща в библиотеката; да спазват дистанция; да не подлагат книгите на някаква дезинфекция по самоинициатива, това е абсолютно недопустимо. Причината е, че книгата, книжният документ, се поврежда при третиране с дезинфектанти.

„Ние ще се погрижим за карантинирането на книгите. Според всички изследвания на водещи институти, работещи с реставрация и консервация на книги, е доказано, че най-сигурното средство за обезпаразитяване на книгите е тяхната изолация и карантинирането им за 72 часа“, заяви директорът на библиотеката София Пейчева.

За първите трима читатели имаше и подаръци – ангелчета. „Вярваме, че хората, които не могат без книги, са закриляни от ангел-хранител. Той свързва хората и книгите и им помага да попадат на подходящите за тях четива. Пуснахме го и в нашето пространство като символичен жест на радост от срещата ни. Целият ни екип приветства всички читатели, които отново ще намерят пътя към библиотеката. Бъдете здрави, бъдете четящи !”, пожела още София Пейчева. 

Георги Бараклийски се оказа най-нетърпеливият от всички. „Малко е трудно, защото голяма част от книгите съм ги чел. Заглавията трудно се помнят, защото са много, и сега тези, които ми дават, може би половината или една част от тях са минали през нас и това е единственото неудобство, че не може човек да види и да прочете на последната страница за какво става въпрос. Поне за себе си нощите ги прекарвам трудно без книга“, обясни  Георги Бараклийски.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *