Опашки на гишетата в общината за плащане на налозите! Благоевградчанин: Данъкът за второто ми жилище от 200 лв. е скочил на 437 лв., добре че работих няколко години в Испания

„Двойно се е вдигнал данъкът за второто ми жилище, миналата година платих 200 лв., сега оставих 437 лв.“, показва бележките за току-що платени налози благоевградчанинът Любен Георгиев. Мъжът бе отишъл да плати данъците си следобед, когато напливът е значително по-малък.

От началото на седмицата сутрин във фоайето на кметството в Благоевград се заформят опашки от хора,  дошли да платят данъците си още в първите дни от старта на кампанията, за да ползватотстъпката от 5%, която е валидна до края на април.

„Всичко се вдига, Гражданската отговорност за колата ми от 220 лв. е скочила на 330 лв. Добре че работих в Испания няколко години, та можах да купя няколко имота, ако бях останал тук, нищо нямаше да успея да направя“, искрен е Любен Георгиев.

Възрастната жена преди него на опашката пък остана доволна, че както миналата година, и сега налогът й е непроменен. „Сигурно хората като мен, дето сме на една пенсия, кметът е решил да ни пощади, като ни освободи от допълнителни плащания“, радостна си тръгна жената, която така и не разбра, че данъкът й не е променян, тъй като това е единственото й жилище.

„Щом съм си купила второ жилище, ще си плащам“, без емоции и с усмивка се тръгна от касата и ексдиректорката на Строителната гимназия Евтимка Бояджиева.

С решение на Общинския съвет от януари т.г. Наредбата за данъците и таксите в община Благоевград бе променена съобразно направените промени в закона. „За първо жилище законът позволява отстъпка от 50% в данъка, сега обаче законът е категоричен, че за второ и следващо жилище тази отстъпка отпада, тъй като се предполага, че често то се ползва за отдаване под наем или хотелиерски услуги. Промяната касае цялата страна, не е решение на местната власт“, обясни причината за драстичното увеличение председателят на ОбС Радослав Тасков.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Попивко Папкин

    Тъпанари, пращайте през Интернет и няма да висите на опашките. Тъп народ, слаба държава!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *