Оперативният щаб отчете рекордна заболеваемост от COVID-19

Достигнатият относител дял на имунитета в ЕС е по-малко от 15%, което все още прави далеч от колективния имунитет. Това съобщи д-р Бойко Пенков заместник-министър на здравеопазването на брифинг на НОЩ. Наблюдава се непрекъснато увеличаване на броя на потвръдените случаи. Последните 6 дни заболеваемостта за 14 дневен период на национално ниво надхвърля 120 на 100 000 и продължава да се покачва. Последните дни имаме 220 заразени на 100 000″ Със 120% нараства заболеваемостта за седмица. Наблюдава се ежедневен положителен приръст. На 21-во място в ЕС и на второ място в Балканите по заболеваемост от COVID-19. На брифинга са проф. Кантарджиев, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков и образователният министър Красиммир Вълчев.

Имунната система не трябва да се стимулира постоянно, по-добре е с правилно хранене и положителни емоци. Който не издържа да не гледа постоянно новини за коронавируса, каза проф. Кантарджиев.

Маската ще спаси и от коронавируса. Трябва да се възприемат широко бързите антигенни тестове, направени от обучен медицински служител – лекар, сестра, фелдшер, санитар. Трябва да го има в приемните отделения, спешна помощ, училища, трудови колективи, за да се хваща първия случай и да се изолира. Не може да се разчита само на служители на РЗИ. „Това е първият скрининг за коронавирус. Струва само 15-20 лева.

И не трябва да разчитаме десетимата служители по контрол на РЗИ, а всички, на първо място БАБХ, след като казах, че трябва да контролират магазините, лично директорът на БАБХ ми се обади. Да има контрол над кетъринга, хората да са сигурни, 2 минути микровълнова печка – няма коронавирус“, заяви той.

В транспорта – метро, градски транспорт, междуградски транспорт – в автобусите никой няма маска, риск е. За градския транспорт – докато може – винаги отворен прозорец.

Тестовете – антигенният тест хваща, ако човек заразява. Не е като писиара, но писиарът става за един ден, след седмица ще става след два или три дена.

185 лаборатории правят PCR-тестове в цялата страна. Да се изследват хората с тестове и за грип струват 30-ина лева, обясни Кантарджиев.

Относно грипните вируси, той посочи, че първата им циркулация започва през ноември. 
„Миналата година циркулацията се забави с два месеца. Епидемичното разпространение на грипа е през декември. Пикът обикновено е средата или третата третина на януари или през февруари”

Който носи очила, да ги носи и на работа, защото заразяването ставаи чрез очната лигавица, каза Кантарджиев.

„Спешните отделения изнемогват”, заяви шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. „Нека си помогнем, носете маски, спазвайте дистанция”, призова проф. Балтов.

До 4000 се очаква да стигнат хоспитализираните случаи в следващите седмици, обясни шефът на „Пирогов”. 

https://www.facebook.com/watch/live/?v=363248271452743&ref=external

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *