Оперираха пребития във Войводиново командос

Пребитият от жители на ромската махала в пловдивското село Войводиново на Богоявление командос от 68-ма бригада „Специални сили” Валентин Димов е бил успешно опериран. Хирургическата интервенция е продължила около 2 часа и е била от висока сложност, съобщи за “Монитор” директорът на болница „Св. Пантелеймон” в Пловдив доц.д-р Петко Недев.

„Операцията бе извършена от доц. д-р Славчо Димитров и неговия екип. За тях подобна операция с висока сложност, както се води по нашите медицински стандарти, е рутинна”, каза доц. Недев. По думите му ефрейтор Димов е бил със счупени костици в дясната скула, които успешно са били закрепени с метална синтеза. „След операцията е настанен в реанимацията на болницата ни. Ще бъде под наблюдение още няколко дни, след което ще бъде изписан. Вярваме, че напълно ще се възстанови. За нас, лекарите, наградата ни ще е, когато се върне вкъщи и се усмихне на съпругата си”, каза още доц. Недев.

Междувременно стана ясно, че изселилите се жители от махалата в село Войводиново са се върнали, но само, за да съберат багажа си. Това съобщи на пресконференция директорът на ОД на МВР в Пловдив ст. ком. Атанас Илков. По думите му всичко, което се е изисквало от полицията за осигуряване на обществения ред в селото, е било направено. „Сега на протестите, ще сме там и ще гарантираме обществения ред и сигурността на хората”, каза той. Илков уточни, че до момента има съставени на ромите 11 акта по няколко закона. Част от тях са за документи за самоличност, за движение по пътищата, за липсата на адресна регистрация.

„15 са опасните постройки в махалата, които са незаконни и трябва да бъдат съборени веднага, именно защото са опасни. Комисия от общината е констатирала, че други 16 къщи са строени без необходимите документи и за тях ще стартира процедура по закон за премахването им. Предстои да подпиша заповед те да бъдат съборени”, заяви кметът на община „Марица” Димитър Иванов. Той, както и кметът на Войводиново Димитър Тосков, присъстват всяка вечер на спонтанните протести до църквата в селото. На протестите, които са мирни, се събират по около 150-200 човека, които настояват за справедливи наказания. За зверството са арестувани 21-годишният Асен Пакетов и брат му Борис.

Към 13,30 часа на 6 януари те пресекли главната улица в селото буквално пред колата на военния. Той им направил забележка, което тях ги ядосало. Когато се обърнал с гръб, го нападнали. За да не може да се защити, са обърнали якето му наобратно, докато е било на гърба му. Така са успели да „завържат” ръцете му. След това го повалили с юмрук в главата на земята и започнали да го ритат с шутове в лицето. Това е разказал пострадалия Валентин Димов на министъра на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов, който два дни след побоя, на 8 януари, го посети в болничната стая в Пловдив. По-късно в същия ден Каракачанов отиде и в село Войводиново, където се срещна с кметовете на селото и общината, а след това отиде и до махалата. Тя се оказа напълно празна, но пък вицепремиерът видя частно енерго сред къщите там. Местните прекарали ток към къщите си от една от сградите, която била със законно вързано електроснабдяване. Махалата се оказа празна, тъй като всички роми я бяха напуснали, оставяйки единствено вързаните по дворовете на незаконните им къщи, кучета.

Междувременно стана ясно, че една от свидетелките на побоя от 6 януари, е била заплашвана в социалните мрежи. В профила си във Фейсбук тя е получила неграмотно написано съобщение, в което я заплашват, че много хора й се канят. Съобщението е пълно с обиди и с нецензурни фрази. Поради заканите за живота й, жената е уведомила полицията.

Също в сряда стана ясно, че Общинският съвет „Марица” отпуска с пълно единодушие 1000 лева помощ за семейството на ефрейтор Валентин Димов от село Войводиново, който бе пребит от роми. Предложението за това е било направено от съветничката Мария Николова от село Войводиново. Общински съвет „Марица“ прие и декларация, с която осъжда всички форми на физическа саморазправа и подкрепя мерките и действията, предприети от компетентните органи срещу подобни прояви.

Пребитият командос е бил на три мисии зад граница – в Афганистан и в Косово. Награждаван е многократно и не е бил наказван по време на 12-годишната си служба в БА, каза командирът на 68-а Бригада „Специални сили” бриг. ген. Явор Матеев.

В следобедните часове на 9 януари районният съд в Пловдив гледа и мярката на задържаните за побоя братя. Асен и Борис Пакетови са в ареста от 6 януари – денят на побоя. Те са привлечени към наказателна отговорност за причиняване на средна телесна повреда на ефрейтора по хулигански подбуди. Протестиращите в село Войводиново обаче искат да им бъдат повдигнати по-тежки обвинения, като опит за умишлено убийство.


Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *