Опит за кражба на кабел остави два дни петричката болница „Рокфелер“ без ток

Два дни без ток остана петричката болница заради инцидент, станал завчера, но за него алармираха медици и помощен персонал едва вчера. Причината болницата да остане на тъмно е опит да бъде отрязан основен елкабел от близкия трафопост, който се намира в близост, казаха от полицията. Това е станало в нощните часове, около два часа, когато злосторници са срязали кабела в опит да го откраднат. Възможно е крадците да са се уплашили от преминаващ екип на полицията в този час, защото са оставили кабела на място, да виси срязан наполовина, уточниха подробностите около неприятния инцидент от петричкото Районно управление на МВР.

Двете болници в Петрич и Сандански обаче си прехвърляли отговорността кой да поеме разноските по отстраняване на възникналата повреда. Тъй като от месец МБАЛ „Рокфелер” – Петрич се води като подчинена на санданската болница „Св. Врач“, би трябвало отговорността да поеме дружеството титуляр, казаха вчера петричките медици, които за първи път се сблъскаха с колегите си от Сандански в остър спор.

Докато разрешат „битовия” спор помежду си, два дни пациентите на петричката болница са мръзнали в стаите си без ток и на студено вследствие голямата авария. Медиците от Спешен център били принудени да приемат пациентите при екстремни условия, на включен генератор за осигуряване на ток в залите за прием. Подобно било положението и в хирургично отделение, в неврология и ортопедия, които са най-натоварени, поясниха вчера медиците, крайно недоволни от реакцията на ръководството им в санданската многопрофилна болница „Св. Врач“.

Ръководството на община Петрич разбра вчера за възникналия проблем. „Разбира се, че е наш ангажимент да поемем разноските по отстраняването на аварията, още повече че въпросният трафопост е на улицата“, коментира пред „Струма“ заместник-кметът Илко Стоянов. За да внесе яснота в ситуацията, която явно не се разбира и от петричките лекари, той уточни, че с промяна статута на болница „Рокфелер“ от самостоятелно здравно заведение в своеобразен филиал на санданската болница всъщност единственото нещо, което се е променило, е това, че лекарите от Петрич вече си получават заплатите в Сандански.

„Поддръжката на сградата остава наш ангажимент, още повече че там има много кабинети, които са дадени под наем на лекари от доболничната помощ и всъщност ние сме техни хазяи“, обясни Стоянов. Той издаде в аванс и новината, че вероятно на една от летните сесии кметската управа ще внесе предложение за актуализиране на наемите на джипитата с кабинети в „Рокфелер“, ще бъдат обявени и търгове за доста помещения, които са празни или са дадени под наем от досегашната болнична управа при неясни условия и драстично преференциални цени. „Така ще успеем да съберем пари и да ги инвестираме в поддръжката на тази огромна сграда, която сега е в трагично състояние”, обясни крайната цел на предстоящите промени зам. кметът.

Плачевното състояние на болницата всъщност е видимо за всичките й пациенти. Зад увехналите цветни лехи в двора сградата е запазена само откъм фасада. Вътре всичко обаче е разбито – плафоните от висящия таван са паднали, стените са покрити с покани за конференции, проведени още през 2009 г., мазилката под тях липсва, навсякъде е мръсно и запуснато. Миналата седмица във фоайето на Спешен център, където пристигат болни в критично състояние, пък имаше паркиран мотоциклет, под който кротко спеше улично куче.

ЕКИП „СТРУМА“

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *