Топ теми

Оповестиха първите стъпки за изграждането на Европейския здравен съюз

Европейската комисия оповести днес първите стъпки за изграждането на Европейския здравен съюз.

Според оповестената рамка за здравна сигурност, се очаква да бъде разработен план на ЕС за готовност при пандемия и действия в случай на здравни кризи. Ще бъдат формулирани препоръки за приемане на национални планове, които да са изготвени така, че да бъдат достатъчно прозрачни за докладване и одит, предава NOVA.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и други агенции на Общността ще помагат при тяхното изработване. Комисията и агенциите ще проведат одит и стрес тестове на плановете.

От страните-членки ще се изисква да докладват по-активно за показателите на здравните системи като наличност на болнични легла, капацитет за специализирана терапия и интензивно лечение, брой медицински обучен персонал.

Също на равнище ЕС ще се създаде укрепена и интегрирана система за наблюдение, която ще използва изкуствен интелект и други авангардни технически възможности.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду подчерта:

„Ще създадем работна група на ЕС в рамките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, която ще може да бъде мобилизирана и разгърната бързо в страните-членки, а също така и в трети страни в случай на взрив на заразни болести. С днешните предложения ще сме подготвени по-добре“.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *