Опозицията в ОбС отказа да гласува отчета за бюджет 2018, съветникът Кр. Чаврагански: Изписани са 12 706 лв. за ремонт на улици в Мламолово, а асфалт там изобщо няма, няма я и дигата на реката за 22 000 лв.

Опозицията в Общински съвет – Бобов дол не гласува отчета за изпълнение на бюджет 2018 и актуализация на инвестиционната програма на общината за 2019 г. Бившият председател на ОбС, в момента общински съветник от НС “Ал. Стамболийски”, Красимир Чаврагански изрази съмнение за това как са изразходвани 19 706 лв. от бюджет 2018 за ремонт на три улици в родното му село Мламолово.

“Бях свидетел как багер и камиони се движат в селото, но отчетените 19 706 лв. за ремонт на три улици в Мламолово не са реални. Аз живея в селото. И трите улици са в окаяно състояние и не личи да е правен ремонт. За какво е платено с тези 19 706 лв. В договора пише, че асфалтът трябва да е с дебелина 4 см, а такъв изобщо няма”, заяви Кр. Чаврагански и продължи: “Отчетени са 22 000 лв. за почистване на коритото на реката, която минава край селото, и изграждане на подпорна стена. Такава стена няма”, категоричен бе Чаврагански.

На сесията съветниците отхвърлиха и предложението на лидера на ГЕРБ и тяхна колежка Мая Спасова зам. председателят на ОбС да се сменя на всеки 6 месеца.

Дебат сред общинските съветници предизвика и точката за изплащане на кредита от над 3 млн. лв., изтеглен през 2006 г. от кмета на общината тогава Грета Алексиева. В договора е записано, че кредитът ще бъде погасен до 31 декември 2015 г.

Договорът за кредит е сключен с тригодишен гратисен срок за изплащане, но погасяването му започва една година по-късно от определения срок. От 2010 г. до момента общината в Бобов дол погасява дълга и все още има задължения към банката кредитор от 1 млн. лв.

Общинският съветник от ГЕРБ Юлиян Божилов попита кога е крайният срок за погасяване на дълга. “Общината ежемесечно погасява дълга, като от бюджета са заделяни през годините ежемесечно между 13 000 и 15 000 лв. Колко още остава да се плаща? Ако не гласуваме предложените 34 000 лв. за ежемесечно погасяване на дълга, какво ще стане”, попита общинският съветник.

Зам. кметът по икономическите въпроси Йорданка Гацева не можа да даде окончателен отговор и заяви, че е планирано погасяването да приключи в края на 2020 година, но ако общината няма възможност да погасява вноските по дълга и лихвите, може да се отсрочи  за по-следващата година.

Валери Радлев от БСП си оттегли докладната записка, с която настоява председателят на ОбС да мине на пълен работен ден, а не да работи 4 часа. Както „Струма” писа, за председател
на ОбС беше избрана Елеонора Христова, която е учител в местно училище и съчетава политическата работа с професионалната.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *