Оправдаха бизнесмен от Банско за ползване на фалшив документ по дело за разваляне на имотна сделка

Бизнесменът от Банско Костадин Чакъров бе признат за невинен по обвинение, че ползвал неистински частен документ – договор за заем, пред Окръжен съд – Благоевград. Като мотив за оправдателната присъда районният съдия Екатерина Николова посочва, че договорът за заем, заради който 49-годишният бизнесмен стана обвиняем, така и не е представен в хода на делото. Отделно от това след изискване на документите от гражданското дело в Окръжен съд е установено, че в него се намира друго копие за договор за заем, на който е придаден вид, че е сключен между Костадин Чакъров и софиянеца Пламен Банков, различен от  този, което е бил обект на разследването.

Според обвинението на 12.02.2009 г. двамата сключили договор за продажба на негов недвижим имот в Банско ведно с жилищна сграда. На 27.06.2017 г. Костадин Чакъров обаче завежда искова молба пред Окръжен съд за обявяване на този договор за недействителен, като твърди, че той прикривал действителен договор за финансова помощ от 04.02.2009 г., с който взел заем от 40 000 лв. от Пламен Банков. Сделката с имота била фиктивна – като гаранция, че ще бъде върнат заемът. В хода на гражданското дело бил представен договорът за заем, който Банков оспорва и твърди, че не е сключвал.

При извършената графическа експертиза се установява, че той се е подписал и че договорът е неистински, поради което окръжният съдия Румяна Бакалова спира гражданското дело и сигнализира Районна прокуратура – Благоевград. След проведено разследване Костадин Чакъров е обвинен от прокуратурата за ползване на неистински частен документ по реда на чл. 78 А от НК. По искане на защитата бе направено искане за разпит на бившия съдружник на Костадин Чакъров – Пламен Вълковски, който обаче от дълги години е в Англия. След проведени разговори с английски магистрати бе постигнато съгласие да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка, която бе осъществена от провайдър чрез специален канал. Той отговори на въпросите, които наш преводач от благоевградския съд превеждаше на английски за съдията от съда в Телфорд. Пламен Вълковски заяви, че познава и двамата поне от 10 г. и бил в течение на договора. Той обясни, че поискали пари назаем от Пламен Банков, за да развиват бизнес с мобилни телефони, и той им дал по 20 000 лв. на всеки един от тях, или общо 40 000 лв. Съдружникът му Костадин Чакъров прехвърлил имота си в Банско на Банков като гаранция, че ще върнат заема, а не за продажба. Уговорката била да го изплатят до 1 година.

„Аз давах пари, но след това сумата стана тройна и не знам всъщност колко последно са дадени“, каза свидетелят, като беше категоричен, че знае и от двамата, че са подписали договор за заем. Показанията му чрез видеомоста чу и софиянецът Пламен Банков, който бе призован да присъства на разпита чрез видеоконферетна връзка.

След анализа на събраните доказателства съдия Николова счита тезата на обвинението за недоказана и безспорно опровергана, и оправдава Костадин Чакъров. Присъдата може да бъде обжалвана пред Окръжен съд.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА


Костадин Чакъров бе оправдан за ползване на фалшив документ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *